Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ajax wil Europese top weer uitdagen in Champions League

Ajax wil Europese top weer uitdagen in Champions League

AMSTERDAM (ANP) - Ajax trapt het nieuwe seizoen in de Champions League woensdag met een heldere missie af in het Estádio José Alvalade van Sporting Portugal. De landskampioen wil de Europese topclubs uitdagen en na twee mislukte pogingen op rij ook weer eens overwinteren in de koningsklasse van het clubvoetbal.

"In het buitenland staat Ajax weer op de kaart", zegt trainer Erik ten Hag. "We krijgen daarvoor erkenning, maar we willen nog meer. We willen hoger en beter en de beste clubs van Europa irriteren."

Ten Hag begint nog steeds te stralen als hij wordt herinnerd aan het memorabele Europa avontuur van drie jaar geleden, toen zijn ploeg de finale op een paar seconden miste. De trainer genoot van de gewonnen uitwedstrijden tegen Real Madrid (1-4), Juventus (1-2) en Tottenham Hotspur (0-1) en de geweldige sfeer tijdens de thuisduels in in de Johan Cruijff ArenA. Ajax telde weer mee in Europa, zo bleek ook uit de toename van het aantal buitenlandse volgers op sociale media.

Brede selectie

Ajax slaagde er de afgelopen twee seizoenen steeds net niet in de achtste finales van de Champions League te bereiken. In de afsluitende groepswedstrijd bleven Valencia en Atalanta overeind in Amsterdam. Ten Hag had daar een verklaring voor. Een waslijst aan blessures en vormverlies bij enkele bepalende spelers waren zijn ploeg opgebroken.

Nu de transfermarkt weer is gesloten tot aan de winterstop zou je kunnen concluderen dat er voor Ten Hag en zijn spelers geen excuses gelden. Ajax stak zaterdag tegen PEC Zwolle nog allesbehalve in de vorm die nodig is om serieus mee te doen in de Champions League. Maar voor het eerst in jaren is er deze zomer geen enkele basisspeler vertrokken. Bij Ajax balen ze nog steeds dat spits Brian Brobbey niet is gebleven. Maar met Steven Berghuis en Mohamed Daramy zijn er twee nieuwe aanvallers gekomen. Zelfs David Neres en Nicolás Tagliafico zijn nog Ajacied. Ten Hag heeft zo'n brede selectie dat er regelmatig meerdere internationals op de bank zitten.

Inkomsten

Met de inkomsten uit de Champions League kan Ajax zich een dergelijke selectie veroorloven. De winnaar van de editie 1994-1995 verdiende de afgelopen drie jaar zo'n 100 miljoen euro meer in Europa dan PSV, de grootste concurrent in eigen land. Ook nu is Ajax weer de enige Nederlandse deelnemer aan het lucratieve toernooi. Er is nog geen bal getrapt, maar de club uit Amsterdam mag zich al 45 miljoen euro rijker rekenen. Dat bedrag kan aardig oplopen met premies van 2,8 miljoen euro voor een overwinning en 9,6 miljoen euro bij een plek in de achtste finales.

Ajax had het slechter kunnen treffen dan een poule met Borussia Dortmund, Sporting Portugal en Besiktas. De loting had de landskampioen ook aan bijvoorbeeld Paris Saint-Germain, Manchester City en AC Milan kunnen koppelen. Maar Ten Hag benadrukt dat je niet zomaar overwintert in de Champions League. "Voor een club met een budget als Ajax moet dan veel meezitten."

Meer uit Voetbal

Real na nederlaag Barcelona bij Girona zeker van 36e landstitel

GIRONA (ANP) - Real Madrid heeft zich voor de 36e keer verzekerd van de Spaanse voetbaltitel. Het elftal van trainer Carlo Ancelotti kan de eerste plaats niet meer ontgaan na de nederlaag die FC Barcelona bij Girona FC leed: 4-2. Real was eerder op zaterdag met 3-0 te sterk voor Cádiz.

2 uur geleden
Oranje-opponent Oostenrijk op EK zonder Schlager

LEIPZIG (ANP/DPA) - Oostenrijk kan op het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland niet beschikken over Xaver Schlager. De 26-jarige middenvelder van RB Leipzig heeft een scheur in een knieband en staat na een operatie zeker een half jaar aan de kant.

3 uur geleden
Real Madrid na zege op Cádiz bijna zeker van 36e landstitel

MADRID (ANP) - Real Madrid heeft de 36e landstitel uit de clubgeschiedenis bijna binnen. Het elftal van trainer Carlo Ancelotti won met 3-0 van Cádiz. Als FC Barcelona later op zaterdag punten verspeelt bij Girona, is het kampioenschap al een feit.

4 uur geleden
Burnley na nederlaag dichterbij degradatie uit Premier League

BURNLEY (ANP) - Het wordt voor Burnley steeds lastiger om zich in de Premier League te handhaven. De ploeg van trainer Vincent Kompany ging kansloos onderuit in het thuisduel met Newcastle United (1-4).

4 uur geleden
Malen draagt met treffer bij aan zege van tweede keus Dortmund

DORTMUND (ANP) - Donyell Malen heeft met een doelpunt bijgedragen aan een thuiszege van Borussia Dortmund op FC Augsburg (5-1). De aanvaller maakte de tweede treffer van zijn ploeg.

4 uur geleden
Arsenal verstevigt koppositie met thuiszege op Bournemouth

LONDEN (ANP) - Arsenal blijft voorlopig koploper in de Premier League. De club uit Londen, in 2004 voor het laatst kampioen, won ook het thuisduel met Bournemouth (3-0). Bukayo Saka benutte een strafschop en Leandro Trossard en Declan Rice troffen in de tweede helft doel.

6 uur geleden
Trainer Schmidt is niet beschikbaar voor Bayern München

LISSABON (ANP/DPA) - Roger Schmidt heeft geen interesse in de functie van hoofdtrainer van Bayern München. "Ik ben niet op de markt", vertelde de voormalig coach van PSV vlak voor de training van zijn huidige club Benfica aan verslaggevers. "Ik sta hier tot 2026 onder contract en wil niet eerder weg."

7 uur geleden