Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ajax stuurt directeur Kroes weg wegens handel met voorkennis

Ajax stuurt directeur Kroes weg wegens handel met voorkennis

AMSTERDAM (ANP) - De raad van commissarissen van Ajax heeft algemeen directeur en directievoorzitter Alex Kroes per direct geschorst "wegens zeer sterke aanwijzingen voor handel met voorwetenschap". De Amsterdamse club zegt van plan te zijn de samenwerking "permanent te beëindigen".

Het besluit is, zo meldt Ajax, genomen nadat de rvc had vernomen dat Kroes, een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim 17.000 aandelen Ajax heeft gekocht.

Kroes kon pas op 1 maart beginnen bij Ajax omdat zijn vorige werkgever AZ een concurrentiebeding had. Dat werd teruggebracht naar een half jaar. Hij volgde in Amsterdam Edwin van der Sar op. Kroes was eerder in beeld bij Ajax na het gedwongen vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars vanwege ongewenst gedrag. Hij is afgestudeerd bedrijfseconoom en medeoprichter van de Sports Entertainment Group, een internationaal kantoor van zaakwaarnemers in het voetbal en andere sporten. Hij was grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles en werkte sinds december 2022 bij AZ als directeur International Football Strategy.

Onverenigbaar

"Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt, want dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt", zegt rvc-voorzitter Michael van Praag in een persbericht. "Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan. Het moment waarop hij de aandelen kocht maakt dat hij handelde met voorwetenschap. Een dergelijke wetsovertreding kan een beursgenoteerde onderneming niet tolereren, zeker niet als het de CEO betreft. Na zorgvuldige beraadslaging is de rvc dus tot de conclusie gekomen dat de positie van Alex als directielid van Ajax niet houdbaar is. Ik vind het belangrijk om hieraan toe te voegen dat het technische beleid zal worden voortgezet met de mensen die we daarvoor hebben en op de weg die Ajax met Alex reeds was ingeslagen."

Kroes betaalde destijds rond de 190.000 euro voor zijn aandelen, uitgaande van de beurskoers eind juli. Daarna is de beurskoers stevig gedaald, en op een klein piekje in november na, niet meer boven het niveau van juli uitgekomen. Zijn taken worden voorlopig door zijn collega-directieleden overgenomen. Van Praag zal als gedelegeerd commissaris de directie tijdelijk bijstaan. Op korte termijn volgt een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) om die te horen over het voorgenomen ontslag. Daarna zal de rvc een besluit nemen over het ontslag.

Meer uit Voetbal

Organisatie Spelen onderzoekt veldbestorming bij duel Marokko

PARIJS (ANP/RTR) - De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs onderzoeken wat heeft geleid tot een veldinvasie tijdens de openingswedstrijd van het olympische voetbaltoernooi. "We werken samen met de relevante belanghebbenden om de oorzaken te begrijpen en passende maatregelen te nemen", melden ze over het duel tussen Argentinië en Marokko.

2 uur geleden
Directeur Kroes vindt dat Ajax minimaal als derde moet eindigen

AMSTERDAM (ANP) - Alex Kroes vindt dat Ajax komend voetbalseizoen in de Eredivisie minimaal als derde moet eindigen. Dat zegt de technisch directeur van de Amsterdammers in een gezamenlijk interview met directeur voetbal Marijn Beuker op de website van de club.

2 uur geleden
FC Utrecht neemt doelman Brouwer over van Heracles

UTRECHT (ANP) - Michael Brouwer speelt vanaf komend voetbalseizoen bij FC Utrecht. De 31-jarige doelman komt over van Heracles Almelo en ondertekent een contract voor twee jaar. Brouwer was transfervrij.

3 uur geleden
Willem II huurt Belgische spits Vaesen van Westerlo

TILBURG (ANP) - Willem II heeft een Belgische spits aan de selectie toegevoegd. De naar de Eredivisie gepromoveerde Tilburgers huren de 23-jarige Kyan Vaesen van Westerlo, waar hij vorig seizoen in 21 competitiewedstrijden één keer scoorde.

4 uur geleden
Nieuw-Zeeland eist actie van FIFA na spionage met drone

PARIJS (ANP) - De olympische voetbaltoernooien bezorgen de FIFA vooralsnog het nodige werk. Behalve de Argentijnse bond stapte ook Nieuw-Zeeland naar de FIFA. Aanleiding is de spionage op de training met een drone door Canada.

4 uur geleden
Trainer Blanc haalt landgenoot Diaby naar Al-Ittihad

DJEDDA (ANP/RTR) - Moussa Diaby vertrekt bij Aston Villa en kiest voor een lucratief avontuur in Saudi-Arabië. De 25-jarige Franse voetballer ondertekent een contract voor vijf jaar bij Al-Ittihad, waar zijn landgenoot Laurent Blanc sinds kort trainer is.

5 uur geleden
UEFA straft zeven landen voor racisme en discriminatie op EK

NYON (ANP) - De UEFA heeft zeven landen bestraft voor racisme en discriminatie door hun supporters tijdens het EK voetbal in Duitsland. Het gaat om Albanië, Hongarije, Oostenrijk, Slovenië, Servië, Roemenië en Kroatië.

5 uur geleden