Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ajax op consult bij 'tandarts' van het Spaanse voetbal

Ajax op consult bij 'tandarts' van het Spaanse voetbal

MADRID (ANP) - Ajax keert een jaar na een van de mooiste overwinningen uit de eigen clubhistorie terug in Madrid. Niet voor weer een ontmoeting met Real in het kolossale Estadio Santiago Bernabéu. Trainer Erik ten Hag en zijn spelers gaan in een buitenwijk op bezoek bij Getafe, bijgenaamd: de tandarts van het Spaanse voetbal.

Geen club speelt graag tegen Getafe, de nummer drie van la Liga. Geruststellen heeft geen zin. Je weet dat het pijn gaat doen. De spelers van de temperamentvolle trainer José Bordalás maken veruit de meeste overtredingen van alle clubs in het Spaanse voetbal. Ze jagen hun tegenstanders op over het hele veld. "Het zijn krijgers", zag Dusan Tadic al vaak op televisie. "Ze geven niet op, ze blijven maar strijden."

Getafe voetbalt sinds 2004 op het hoogste Spaanse niveau, uitgezonderd het seizoen 2016/2017 toen het in de Segunda División acteerde. De club schakelde FC Twente in 2007 uit in het toenmalige UEFA Cup-toernooi en speelt alle thuiswedstrijden in een grotendeels onoverdekt stadion met slechts 17.000 zitplaatsen.

Sterspeler

Donny van de Beek wist niet wat hij zag toen hij zaterdagmiddag het uitduel van Getafe met Barcelona bekeek. "Ze zetten ook de keeper van Barça gewoon onder druk", zag hij. "Uiteindelijk verliezen ze met 2-1, maar ze hadden ook wel een gelijkspel verdiend. Ze bleven maar gaan, niet normaal soms."

Ángel Rodríguez is de sterspeler van Getafe, dat alleen Real Madrid en FC Barcelona voor moet laten gaan in La Liga. De 37-jarige Jorge Molina scoorde vorige week tweemaal tegen Valencia (3-0), de club die Ajax voor de winterstop uitschakelde in de Champions League. Getafe verloor in de groepsfase van de Europa League wel twee keer van FC Basel.

Niet kansloos

"Als we een goed plan hebben, dan zijn we zeker niet kansloos", benadrukte Van de Beek. "Als zij druk zetten, dan ligt er ruimte op andere delen van het veld", analyseerde Tadic. "Dan moeten we de bal snel verplaatsen en de diepte zoeken."

Quincy Promes en David Neres zijn aanvallers die de bal niet in hun voeten hoeven te hebben maar de ruimte zoeken. Maar juist zij zijn nog geblesseerd. En hoe reageert doelman Bruno Varela, de vervanger van de geschorste André Onana, als de aanvallers van Getafe hem onder druk zetten? De Portugees had vorige week schuld aan drie treffers tijdens een duel tussen Jong FC Utrecht en Jong Ajax (7-2).

"Varela is mentaal veel sterker dan ik", vindt Onana. "Hij staat er gewoon tegen Getafe. Daar ben ik echt niet bang voor. Ik weet wat hij kan."

Meer uit Voetbal

Juventus ondanks nederlaag bij Lazio naar finale beker

ROME (ANP) - Juventus heeft zich ten koste van Lazio geplaatst voor de finale van het Italiaanse bekertoernooi. Het elftal van Massimiliano Allegri verloor de return in Rome met 2-1, maar dat was goed genoeg na de 2-0-zege in de heenwedstrijd in Turijn

7 uur geleden
Koploper Arsenal scoort vijfmaal tegen Chelsea

LONDEN (ANP) - Arsenal heeft een belangrijke overwinning in de race om de Engelse landstitel geboekt. De koploper was voor eigen publiek veel te sterk voor Chelsea en scoorde vijfmaal (5-0). Kai Havertz en Ben White troffen tweemaal doel.

7 uur geleden
FC Porto neemt Conceição definitief over van Ajax

PORTO (ANP) - Francisco Conceição keert niet meer terug bij Ajax. FC Porto laat weten dat het de optie tot koop in het huurcontract van de 21-jarige vleugelaanvaller heeft gelicht. De Portugees is nu tot medio 2029 aan de huidige nummer 3 van Portugal verbonden.

10 uur geleden
Wedstrijd Inter - Torino dag verplaatst om kampioensfeest

MILAAN (ANP) - De Italiaanse competitiewedstrijd tussen de kersverse kampioen Internazionale en Torino is verplaatst van zaterdag naar zondag om 12.30 uur. Na het duel viert de ploeg van de Nederlanders Denzel Dumfries, Stefan de Vrij en Davy Klaassen de landstitel met een bustocht door Milaan en een huldiging.

10 uur geleden
Voetbalster Van Dijk verruilt OH Leuven voor FC Twente

ENSCHEDE (ANP) - Voetbalster Nikée van Dijk speelt volgende seizoen voor FC Twente. De 20-jarige Nederlandse komt over van het Belgische OH Leuven en tekent in Enschede een contract tot de zomer van 2026.

10 uur geleden
Henderson is terug op het trainingsveld bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Jordan Henderson heeft de groepstraining bij Ajax hervat. De middenvelder is hersteld van een rugblessure die hem bijna een maand aan de kant heeft gehouden. Trainer John van 't Schip neemt hem mogelijk op in zijn selectie voor het thuisduel van woensdagavond met Excelsior.

11 uur geleden
Engelse media: trainer Slot topkandidaat voor Liverpool

LIVERPOOL (ANP) - Trainer Arne Slot is de belangrijkste kandidaat om Jürgen Klopp bij Liverpool op te volgen. Dat melden Engelse media als Sky Sports, The Guardian, The Times, The Athletic en The Telegraph.

12 uur geleden