Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ajax leeft in crisissfeer toe naar thuisduel met FC Twente

Ajax leeft in crisissfeer toe naar thuisduel met FC Twente

AMSTERDAM (ANP) - Trainer John van 't Schip wil zondag met een strijdbaar Ajax aan het thuisduel met FC Twente beginnen. "En dat kan", zei hij na de historische afgang tegen Feyenoord (6-0). "We hebben vaker bewezen dat we ook goed kunnen voetballen. Zo herinner ik me nog die zege op FC Utrecht."

Ajax beëindigde een reeks van vijftien duels zonder nederlaag van FC Utrecht (2-0) een week nadat het kansloos van AZ had verloren (2-0). Maar de spelers van de gevallen topclub liepen er na de historische nederlaag in De Kuip anders bij dan anderhalve maand geleden in Alkmaar. "We schamen ons heel erg", stamelde Jorrel Hato.

De 18-jarige verdediger moest van de perswoordvoerders van Ajax even langs bij de schrijvende pers. Het huilen stond hem nader dan het lachen. Anderhalf uur later bij terugkeer in de Johan Cruijff ArenA stonden tientallen boze fans te wachten. Het is crisis bij de recordkampioen, binnen en buiten het veld.

Gemankeerde selectie

Interim-trainer Van 't Schip kan met een gemankeerde selectie niet voldoen aan de traditionele doelstellingen van de club die vijf jaar geleden nog in de halve finales van de Champions League uitkwam. De nieuwe algemeen directeur Alex Kroes heeft hem verteld dat hij na de zomer een andere functie krijgt. Ajax zoekt een nieuwe trainer.

Maar de raad van commissarissen stelde diezelfde Kroes vorige week op non-actief omdat hij met voorkennis in het aandeel Ajax zou hebben gehandeld. "Het is hier geen speeltuin", zei voorzitter Michael van Praag van de rvc over de beoogde 'redder'. "Als je een beursgenoteerde club gaat leiden, dan moet je jezelf ook in regels verdiepen."

Buitengewone vergadering

Uitgerekend Van Praag werd er afgelopen donderdag op gewezen dat hij zijn honderd aandelen Ajax ook niet bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft laten registreren. Die fout laat zich niet vergelijken met het handelen met voorkennis, maar is wel pijnlijk als je iemand anders zo de maat neemt.

De rvc schrijft binnenkort een buitengewone vergadering van aandeelhouders uit, waarna het ontslag van Kroes kan worden bevestigd. De machtige bestuursraad van Ajax, in het bezit van 73 procent van de aandelen, blijkt verdeeld. Er zijn ook leden die vinden dat Kroes te zwaar is gestraft. De bestuursraad kan de rvc van Ajax naar huis sturen.

Als het aan de fanatieke fans van de F-Side ligt, dan treden de commissarissen Georgette Schlick, Cees van Oevelen en Annette Mosman liever nog vandaag af dan morgen. Het drietal zat afgelopen zomer ook al in de rvc toen de later ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat de ruimte kreeg om voor ruim 100 miljoen euro twaalf spelers te halen.

Meer uit Voetbal

Bayern baalt van gemiste kansen na gelijkspel tegen Real Madrid

MÜNCHEN (ANP/AFP) - Trainer Thomas Tuchel van Bayern München baalde na afloop van de eerste halve finale in de Champions League tegen Real Madrid (2-2) van de gemiste kansen van zijn ploeg. "We hadden een geweldige openingsfase en we hadden toen op voorsprong moeten komen", keek de coach na afloop terug.

4 uur geleden
Bayern en Real Madrid in evenwicht in eerste duel halve finale

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München en Real Madrid hebben elkaar in evenwicht gehouden in de eerste wedstrijd van de halve finale in de Champions League. Het duel tussen de nummer 2 van Duitsland en de koploper van Spanje eindigde in 2-2.

6 uur geleden
Atlético moet deel stadion twee duels sluiten na racisme

MADRID (ANP/AFP) - Atlético Madrid moet de komende twee thuiswedstrijden in de Spaanse voetbalcompetitie een deel van het stadion sluiten. De Spaanse bond bestraft de club daarmee voor racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden richting aanvaller Nico Williams van Athletic Club, afgelopen zaterdag.

8 uur geleden
De Ligt niet bij selectie Bayern voor duel met Real Madrid

MÜNCHEN (ANP) - Verdediger Matthijs de Ligt van Bayern München is niet opgenomen in de selectie voor de eerste halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. De Oranje-international kampt met een knieblessure.

9 uur geleden
PSG-coach Luis Enrique: we moeten druk niet als bedreiging zien

DORTMUND (ANP) - Trainer Luis Enrique van Paris Saint-Germain ziet in aanloop naar de halve finales van de Champions League tegen Borussia Dortmund de hoge verwachtingen rond zijn elftal niet als probleem. "Bij Paris Saint-Germain heb je altijd met druk te maken. Ik geniet van deze situatie. Het is een voorrecht om in de halve finales van de Champions League te staan. Je moet de druk niet als een bedreiging zien", sprak de Spanjaard op een persconferentie.

10 uur geleden
Deadline Vitesse voor proflicentie al halverwege mei

ARNHEM (ANP) - Vitesse moet een maand eerder dan gedacht zijn financiën op orde hebben in verband met het verkrijgen van een proflicentie voor volgende seizoen. De geplaagde club uit Arnhem kreeg van de licentiecommissie te horen dat zij medio mei tot intrekking van de licentie kan overgaan. Eerder hield Vitesse rekening met een deadline op 15 juni, de uiterste datum voor het indienen van een begroting voor volgend seizoen.

10 uur geleden
Barbosa mag ondanks dopingschorsing voorlopig weer voetballen

RIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - De Braziliaanse voetbalinternational Gabriel Barbosa mag voorlopig weer voetballen. Dat heeft sporttribunaal CAS bepaald. Barbosa, beter bekend als 'Gabigol' werd ruim een maand terug voor twee jaar geschorst omdat hij niet had meegewerkt aan een dopingcontrole.

12 uur geleden