Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ajax benoemt Van Halst en gaat commissarissen belonen

Ajax benoemt Van Halst en gaat commissarissen belonen

AMSTERDAM (ANP) - Jan van Halst is toegetreden tot de raad van commissarissen van Ajax. Hij is op een buitengewone aandeelhoudersvergadering voor 3,5 jaar benoemd. De oud-voetballer is de opvolger van Danny Blind, die na zijn periode als assistent-bondscoach bij Oranje niet meer wilde terugkeren als toezichthouder.

De 54-jarige Van Halst voetbalde voor Ajax, FC Twente, Vitesse en FC Utrecht. In Amsterdamse dienst won hij in het seizoen 1999-2000 de landstitel en de KNVB-beker.

Voorzitter Pier Eringa, Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick zijn de andere commissarissen van Ajax. Zij hoeven hun rol als toezichthouders niet meer als vrijwilliger uit te voeren. Na een voorstel van de bestuursraad krijgen ze voor het eerst geld voor hun werkzaamheden. Van Halst gaat jaarlijks 45.000 euro bruto ontvangen. Eringa 35.000 euro en de overige commissarissen 25.000 euro.

Verdiensten

De bestuursraad wilde aanvankelijk jaarlijks 50.000 euro uitkeren aan Eringa en Van Halst. De andere commissarissen zouden 35.000 euro krijgen. Dat zijn volgens de bestuursraad redelijke beloningen bij een club waar de beste voetballers jaarsalarissen van ruim 4 miljoen euro krijgen en directieleden tonnen verdienen.

Onder druk van prominente leden als Sjaak Swart, Keje Molenaar, Arie van Os en Arie van Eijden werden die voorgenomen beloningen echter verlaagd. De coryfeeën zien de rol van toezichthouder als een erebaan die je uitvoert uit clubliefde. Maar uiteindelijk stemde 95 procent van de aandeelhouders voor de beloning van de commissarissen en de benoeming van Van Halst.

Aftreden huidige bestuursraad

De bestuursraad van Ajax treedt uiterlijk 1 september af. Voorzitter Eijken, Wendy Nagel, Sander Mallie en Marc Stuut voelen geen vertrouwen meer van een aantal prominente leden, zo bleek afgelopen woensdag tijdens een ledenvergadering. Ze hebben ereleden opgeroepen een nieuw bestuur te formeren.

Een aantal leden vindt het niet netjes dat de huidige bestuursraad vrijdag toch nog voor de beloningen van de commissarissen heeft gestemd. De bestuursraad vertegenwoordigt alle leden van Ajax in aandeelhoudersvergaderingen. Als grootaandeelhouder (73 procent van de aandelen) heeft de bestuursraad daarin een doorslaggevende stem.

Nieuwe benoemingen

Het zou heel goed kunnen dat de nieuwe bestuursraad, die uiteindelijk ook alle commissarissen benoemt, uit leden gaat bestaan die ontevreden zijn over de huidige gang van zaken bij Ajax, dat dit seizoen geen prijs heeft gewonnen. Volgens hen zitten er in de leiding van Ajax te weinig mensen die zich Ajacied mogen noemen. Johan Cruijff vond in 2010 ook dat de toenmalige leiding 'Ajax-dna' miste. Hij zocht een confrontatie waarin de beleidsbepalers van destijds sneuvelden.

Meer uit Voetbal

Spaanse bondscoach selecteert Cubarsí en Yamal

MADRID (ANP/AFP) - Bondscoach Luis de la Fuente van Spanje heeft Barcelona-tieners Pau Cubarsí en Lamine Yamal opgenomen in zijn voorlopige selectie van 29 spelers voor het EK. Voor Fermín López van Barcelona en Ayoze Pérez van Real Betis is het de eerste keer dat ze zijn opgeroepen.

55 minuten geleden
Rechtbank: FIFA en UEFA 'misbruikten positie' rond Super League

MADRID (ANP) - Voetbalbonden FIFA en UEFA "misbruikten hun dominante positie" en "voorkwamen vrije concurrentie" door zich te verzetten tegen de oprichting van de Super League. Dat is het oordeel van een Spaanse rechtbank.

56 minuten geleden
Gouden Schoen voor topscorer van Europa naar Kane

MÜNCHEN (ANP) - Harry Kane heeft de Gouden Schoen voor topscorer van Europa veroverd. De Engelse spits van Bayern München was met 36 doelpunten de productiefste in de Europese competities. Serhou Guirassy van VfB Stuttgart eindigde met 28 treffers als tweede. Kylian Mbappé van PSG en Erling Haaland van Manchester City werden met 27 doelpunten derde.

2 uur geleden
Faber verruilt jeugdopleiding PSV voor Adelaide United

EINDHOVEN (ANP) - Ernest Faber vertrekt als hoofd jeugdopleiding bij PSV. De oud-voetballer gaat als directeur voetbalzaken aan de slag bij het Australische Adelaide United FC.

4 uur geleden
Van Bommel neemt geëmotioneerd afscheid als coach van Antwerp

ANTWERPEN (ANP) - Trainer Mark van Bommel heeft na afloop van de laatste wedstrijd in de play-offs om de Belgische titel geëmotioneerd afscheid genomen bij Antwerp FC. De 47-jarige coach die Antwerp vorig seizoen naar de eerste landstitel sinds 1957 leidde, stopt na twee jaar, al is dat nog niet officieel door de club gemeld.

4 uur geleden
Paauw, Nijland of Van der Laan wordt nieuwe voorzitter van KNVB

ZEIST (ANP) - Dertig afgevaardigden uit het betaald voetbal en dertig vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal bepalen tijdens een stemming op een bondsvergadering in Zeist wie de nieuwe voorzitter van de KNVB wordt. Frank Paauw, Hans Nijland en Jeanet van der Laan zijn in de race voor de opvolging van Just Spee, die zijn functie om gezondheidsredenen neerlegt.

9 uur geleden
Oranje begint met veel internationals aan voorbereiding op EK

ZEIST (ANP) - Ronald Koeman begint met een groot deel van zijn voorlopige selectie van het Nederlands elftal aan de voorbereiding op het EK in Duitsland. De bondscoach heeft zeventien internationals uitgenodigd voor een trainingsstage van drie dagen.

9 uur geleden