Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'AIVD-rapport niet reden vertrek Haga-bestuur'

'AIVD-rapport niet reden vertrek Haga-bestuur'

AMSTERDAM (ANP) - Waarschuwingen van inlichtingendienst AIVD over radicale invloeden op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam waren voor minister Arie Slob (Onderwijs) niet de reden om het schoolbestuur de wacht aan te zeggen. Een kritisch rapport dat vorige week uitkwam over het handelen van de AIVD is voor de bewindsman dan ook geen reden terug te komen op zijn besluit. Dat betoogde de landsadvocaat maandag in de rechtbank in Amsterdam.

Volgens haar was het AIVD-bericht voor de onderwijsinspectie alleen een signaal. Het onderzoek dat de Inspectie daarna zelf uitvoerde en de vernietigende conclusies die ze over de school trok, leidden volgens de raadsvrouw tot Slobs aanwijzing.

De islamitische middelbare school vecht die aanwijzing, waardoor het schoolbestuur moet vertrekken, aan. Advocaat Wouter Pors pleitte er namens het Haga Lyceum voor dat de minister zijn eis van tafel haalt, onder meer na het rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Die oordeelde dat de AIVD weliswaar terecht had gewaarschuwd maar dat er ook fouten zijn gemaakt. Volgens Pors is de aanwijzing ook een te zwaar middel.

Extremistische kringen

De school kwam in opspraak nadat de AIVD onder meer meldde dat het bestuur zou optrekken met mensen in extremistische kringen. Het schoolbestuur weerspreekt deze beschuldigingen in alle toonaarden.

Schoolbestuurder Soner Atasoy verklaarde dat hij en zijn collega’s al veel hebben gedaan om tegemoet te komen aan het verbeterplan dat de inspectie heeft opgesteld. Maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken, wierp de landsadvocaat tegen.

Veel publiek

Slob ging in september over tot de aanwijzing. Het was voor het eerst dat een schoolbestuur op deze manier werd gedwongen op te stappen.

De zaak trok maandag weer veel publiek. Tientallen leerlingen en ouders woonden de zitting bij.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

47 minuten geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

5 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

5 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

5 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

5 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

6 uur geleden
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

7 uur geleden