Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AIVD en MIVD gebruikten vorig jaar meer bijzondere bevoegdheden

AIVD en MIVD gebruikten vorig jaar meer bijzondere bevoegdheden

DEN HAAG (ANP) - De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben hun bijzondere bevoegdheden in 2023 meer ingezet. Dat meldt de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) in haar jaarverslag. Vorig jaar kreeg de toezichthouder 3383 verzoeken van de diensten om deze bevoegdheden te gebruiken, een kleine 17 procent meer dan in 2022. Het tappen van internetkabels was vorig jaar "een belangrijk onderwerp" volgens de commissie.

De TIB wil omwille van de vertrouwelijkheid niet verklaren waarom geheime diensten meer aanvragen hebben gedaan.

Wel is bekend dat veel dreigingen volgens de AIVD in 2023 een kritiek punt zijn gepasseerd. De hoogste baas Erik Akerboom sprak bij de presentatie van het jaarverslag van de geheime dienst van een toegenomen dreiging door jihadisten, vanuit China en van criminele netwerken. De militaire inlichtingendienst MIVD ziet het aantal cyberoperaties uit Rusland tegen Nederland en zijn bondgenoten toenemen. Dat heeft met de oorlog in Oekraïne te maken.

Bevoegdheden

In hun onderzoeken mogen de diensten bijvoorbeeld mensen volgen of observeren, agenten inzetten of gegevensverkeer tappen. Vaak hebben ze hier toestemming voor nodig van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), die zijn besluit moet laten toetsen door de TIB.

De toezichthouder heeft vorig jaar meerdere verzoeken ontvangen om internetverkeer op grote schaal te tappen, waarvan sommigen zijn afgewezen. De diensten verzamelen zo een grote bak gegevens, in de hoop de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Voor deze methode gelden strenge regels, ook omdat veel informatie wordt verzameld van mensen die niet in de belangstelling staan van de diensten.

Alsnog goedgekeuring

De TIB keurde 4,4 procent van alle aanvragen om bijzondere bevoegdheden te gebruiken af. De helft van deze verzoeken werden later alsnog goedgekeurd nadat ze waren aangepast.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera. Tientallen betogers zitten in de gang van het gebouw, die zowel leidt naar het stadhuisgedeelte als naar de zaal van de Nationale Opera & Ballet. Velen van hen dragen een Palestijnse sjaal voor hun gezicht. Ze klappen in hun handen en roepen leuzen.

14 minuten geleden
Demonstranten verlaten binnenplaats Oudemanhuispoort

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet met een paar tenten, hebben het terrein weer verlaten. Wel kondigden de demonstranten aan later terug te komen. "Dit is nog niet het einde. We komen terug", zei een van de betogers.

2 uur geleden
UvA doet aangifte tegen betogers, spreekt van intimiderende sfeer

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam doet aangifte tegen de demonstranten die vrijdag aan het einde van de middag actie voeren bij de Oudemanhuispoort. Zij hebben zich volgens de universiteit schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en erfvredebreuk.

2 uur geleden
Zes UvA-gebouwen rond Binnengasthuisterrein dicht

AMSTERDAM (ANP) - Zes gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijdag aan het einde van de middag gesloten vanwege een nieuw protest in de buurt. Medewerkers zijn naar buiten. Een woordvoerder van de universiteit laat dat weten.

2 uur geleden
Demonstranten zetten tenten op in binnentuin Oudemanhuispoort UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben tenten opgezet in de binnentuin van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Oudemanhuispoort. Een verslaggever van het ANP ziet dat er tientallen mensen aanwezig zijn op de binnenplaats. De betogers hebben meerdere tenten neergezet. Ook in het gebouw zit een handjevol demonstranten.

2 uur geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

3 uur geleden
Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

AMSTERDAM (ANP) - Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder. Wat de signalen waren, daar ging hij niet op in.

3 uur geleden