Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AirPods-maker: toeleveranciers Apple willen China sneller verlaten

AirPods-maker: toeleveranciers Apple willen China sneller verlaten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Chinese toeleveranciers van Apple willen hun activiteiten waarschijnlijk sneller verplaatsen van China naar het buitenland. Dat meldt vicevoorzitter Kazujoshi Yoshinaga van GoerTek, een producent van AirPods, Apples draadloze oortjes. Ook zijn bedrijf wil vertrekken. De bedrijven doen dat als gevolg van toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten, het thuisland van Apple.

Achter de schermen zouden negen van de tien belangrijkste toeleveranciers grootschalige verhuizingen voorbereiden, aldus Yoshinaga. Onderzoekers van Bloomberg schatten wel in dat het acht jaar kan duren om slechts 10 procent van de capaciteit van Apple naar buiten China te verplaatsen.

GoerTek verwacht dat dit veel sneller kan. Het bedrijf heeft al 280 miljoen dollar geïnvesteerd in een nieuwe fabriek in Vietnam. Daarnaast overweegt het GoerTek een uitbreiding naar India, aldus Yoshinaga. Volgens hem zouden Amerikaanse technologiebedrijven hebben aangedrongen op het zoeken van alternatieve locaties.

Aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid

Vietnam blijft voorlopig een aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid voor Apple. Het techconcern wil daar mogelijk ook zijn iPads en MacBooks laten maken, naast de AirPods. Luxshare Precision Industry, een andere belangrijke toeleverancier voor de draadloze Apple-oortjes, heeft al een fabriek in Vietnam.

Apple en China zijn al tientallen jaren met elkaar verbonden. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde in december al op basis van ingewijden dat Apple minder afhankelijk van China wilde worden. Dat geldt ook voor de productie van iPhones, die het bedrijf ook al buiten China uitrolde.

De relatie tussen China en Amerika is al langere tijd gespannen. In 2021 ging de Amerikaanse Senaat akkoord met enorme investeringen om de economische macht van China terug te dringen, vooral op technologisch gebied. Ook breidde president Joe Biden de lijst uit van Chinese ondernemingen waarin niet langer geïnvesteerd mag worden.

Meer uit Buitenland

Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

1 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

2 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

4 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

5 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

6 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

7 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

7 uur geleden