Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Airbus verwacht grote vraag naar vliegtuigen in onder meer Azië

Airbus verwacht grote vraag naar vliegtuigen in onder meer Azië

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus verwacht dat landen in Zuidoost-Azië en in en rond de westelijke Stille Oceaan in de komende twee decennia meer dan 17.600 nieuwe vliegtuigen nodig heeft. De grote vraag wordt veroorzaakt door het verwachte herstel van de reissector van de coronacrisis en de vervanging van oudere en minder brandstof-slurpende toestellen.

Ongeveer driekwart van de benodigde vliegtuigen valt volgens de fabrikant waarschijnlijk in de kleinere categorie toestellen, zoals de Airbus A220 en A320. De vraag naar vrachtvliegtuigen zal ook flink toenemen aangezien de luchtvracht in de regio in 2040 zal verdubbelen, aldus Airbus.

"We zien een wereldwijd herstel in het luchtverkeer en nu de reisbeperkingen verder worden versoepeld zal de regio Azië-Pacific weer een van de belangrijkste aanjagers van de groei worden", zei Christian Scherer, bestuurslid en hoofd commerciële zaken van Airbus.

Terugkeer

Airbus verwacht dat het luchtvaartverkeer in de regio tussen 2023 en 2025 weer terug zal keren tot het niveau van voor de coronacrisis. Azië-Pacific was een van de snelst groeiende delen van de wereld voor de luchtvaart voorafgaand aan de virusuitbraak.

De verwachte vraag naar nieuwe vliegtuigen in de regio Azië-Pacific vertegenwoordigt meer dan 40 procent van de vraag die Airbus wereldwijd voorziet. China, India en andere opkomende economieën zullen waarschijnlijk de belangrijkste aanjagers van de groei zijn.

Boeing

Ook concurrent Boeing merkt dat het herstel in de luchtvaartsector zich voortzet. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant behaalde afgelopen jaar een recordomzet uit de verkoop van onderdelen dankzij het aanhoudende herstel. Boeing liet tevens weten de hervatting van de leveringen van zijn 787 Dreamliner niet te willen "overhaasten". Het concern stopte eind mei vorig jaar met het leveren van dit toestel in verband met technische mankementen. Stan Deal, de baas van het onderdeel Boeing Commercial Airplanes, verklaarde met alle getroffen luchtvaartmaatschappijen in gesprek te zijn. Ook gaf hij aan niet te verwachten dat klanten hun bestellingen zullen annuleren en overstappen naar concurrent Airbus.

Deal verwacht wel dat de leveringen van de 737 MAX aan China snel kunnen worden hervat zodra dat land het vliegverbod voor het toestel opheft. De Chinese autoriteiten lieten eind vorig jaar al doorschemeren dat het toestel snel weer in gebruik mag worden genomen. De 737 MAX moest in maart 2019 wereldwijd aan de grond blijven na twee dodelijke ongelukken in korte tijd met het type.

Meer uit Financieel

OPEC denkt minder olie op te hoeven pompen

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verwacht dit kwartaal minder olie op te hoeven pompen. Niet-OPEC-landen als de Verenigde Staten produceren meer olie, waardoor de landen van het kartel het rustiger aan kunnen doen. Ook is de vraag naar olie lager dan de OPEC eerder verwachtte. Dat laatste is opvallend, omdat het Internationaal Energieagentschap de vraag naar olie juist ziet toenemen.

6 minuten geleden
Disney schiet omhoog op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Disney is donderdag ruim 8 procent omhooggeschoten na de opening van de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de sterke resultaten van het Amerikaanse entertainmentconcern. Vooral de sterke aanwas van nieuwe kijkers voor streamingdienst Disney+ viel goed na eerdere tegenvallende cijfers van concurrent Netflix. Disney boekte verder meer omzet en winst dan verwacht en kondigde aan de prijzen voor Disney+ te verhogen.

7 minuten geleden
McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

CHICAGO (ANP/RTR) - McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.

24 minuten geleden
IAO: werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP/BELGA) - De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

1 uur geleden
Verkoop stekkerauto's sterk gestegen, veel verkopen in China

READING (ANP) - De verkoop van elektrische auto's en plug-inhybrides lag in de eerste zes maanden van dit jaar twee derde hoger dan vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Canalys, dat stelt dat er wereldwijd 4,2 miljoen stekkerauto's de showroom verlieten. Meer dan de helft daarvan werd in China verkocht.

1 uur geleden
ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

AMSTERDAM (ANP) - Het is op dit moment waarschijnlijker dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. Dat schrijven economen van ING in een nieuw rapport over de woningmarkt.

1 uur geleden
Scholz belooft Duitsers te helpen met hoge energierekening

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd met een nieuw pakket maatregelen te komen, waaronder een belastingverlichting, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. "Burgers kunnen erop rekenen dat we ze niet in de steek laten", zei Scholz donderdag tegen journalisten in Berlijn.

2 uur geleden