Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Airbus verwacht grote vraag naar vliegtuigen in onder meer Azië

Airbus verwacht grote vraag naar vliegtuigen in onder meer Azië

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus verwacht dat landen in Zuidoost-Azië en in en rond de westelijke Stille Oceaan in de komende twee decennia meer dan 17.600 nieuwe vliegtuigen nodig heeft. De grote vraag wordt veroorzaakt door het verwachte herstel van de reissector van de coronacrisis en de vervanging van oudere en minder brandstof-slurpende toestellen.

Ongeveer driekwart van de benodigde vliegtuigen valt volgens de fabrikant waarschijnlijk in de kleinere categorie toestellen, zoals de Airbus A220 en A320. De vraag naar vrachtvliegtuigen zal ook flink toenemen aangezien de luchtvracht in de regio in 2040 zal verdubbelen, aldus Airbus.

"We zien een wereldwijd herstel in het luchtverkeer en nu de reisbeperkingen verder worden versoepeld zal de regio Azië-Pacific weer een van de belangrijkste aanjagers van de groei worden", zei Christian Scherer, bestuurslid en hoofd commerciële zaken van Airbus.

Terugkeer

Airbus verwacht dat het luchtvaartverkeer in de regio tussen 2023 en 2025 weer terug zal keren tot het niveau van voor de coronacrisis. Azië-Pacific was een van de snelst groeiende delen van de wereld voor de luchtvaart voorafgaand aan de virusuitbraak.

De verwachte vraag naar nieuwe vliegtuigen in de regio Azië-Pacific vertegenwoordigt meer dan 40 procent van de vraag die Airbus wereldwijd voorziet. China, India en andere opkomende economieën zullen waarschijnlijk de belangrijkste aanjagers van de groei zijn.

Boeing

Ook concurrent Boeing merkt dat het herstel in de luchtvaartsector zich voortzet. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant behaalde afgelopen jaar een recordomzet uit de verkoop van onderdelen dankzij het aanhoudende herstel. Boeing liet tevens weten de hervatting van de leveringen van zijn 787 Dreamliner niet te willen "overhaasten". Het concern stopte eind mei vorig jaar met het leveren van dit toestel in verband met technische mankementen. Stan Deal, de baas van het onderdeel Boeing Commercial Airplanes, verklaarde met alle getroffen luchtvaartmaatschappijen in gesprek te zijn. Ook gaf hij aan niet te verwachten dat klanten hun bestellingen zullen annuleren en overstappen naar concurrent Airbus.

Deal verwacht wel dat de leveringen van de 737 MAX aan China snel kunnen worden hervat zodra dat land het vliegverbod voor het toestel opheft. De Chinese autoriteiten lieten eind vorig jaar al doorschemeren dat het toestel snel weer in gebruik mag worden genomen. De 737 MAX moest in maart 2019 wereldwijd aan de grond blijven na twee dodelijke ongelukken in korte tijd met het type.

Meer uit Financieel

Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

1 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

1 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

1 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

2 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

3 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.

3 uur geleden
Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

4 uur geleden