Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Airbus stuurt 3200 werknemers van Britse fabriek naar huis

Airbus stuurt 3200 werknemers van Britse fabriek naar huis

PARIJS (ANP/RTR) - Vliegtuigmaker Airbus stuurt circa 3200 werknemers van zijn fabriek in Wales naar huis. De onderneming had eerder al gewaarschuwd dat de coronacrisis haar voortbestaan bedreigt. Airbus waarschuwde dat alle 135.000 werknemers rekening moeten houden met ingrepen.

Airbus heeft naar eigen zeggen overeenkomst bereikt met de sociale partners over het tijdelijk ontslaan van de Britse werknemers. Zij zijn volgens Airbus verzekerd van steun uit het Britse pakket maatregelen om de crisis te doorstaan. Die regeling stelt werkgevers in staat personeel te ontslaan en geldsubsidies tot 80 procent van het loon aan te vragen, met een maximum van 2500 pond per werknemer. Airbus heeft met de vakbonden afgesproken de lonen van de weggestuurde werknemers aan te vullen tot maximaal 90 procent van het brutoloon.

Eerder kondigde Airbus al een soortgelijke ingreep aan bij een Franse fabriek waar voor 3000 man personeel tijdelijk geen plaats meer is. Zij zijn voor een periode van vier weken afhankelijk van de Franse steunmaatregelen.

De luchtvaartsector wordt ongekend hard geraakt door de crisis. Naast Airbus kampt ook de Amerikaanse rivaal Boeing met problemen en lijken ingrepen niet te voorkomen.

Meer uit Financieel

Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

9 minuten geleden
Nederlandse bedrijven zien kansen door klimaatwet president Biden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven zoals elektrische bussenbouwer Ebusco, ingenieursbureau Arcadis en SIF, bouwer van funderingen voor windmolenparken, zogeheten monopiles.

13 minuten geleden
Mercedes-Benz partner bij bouw grote accufabriek in Hongarije

STUTTGART (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz doet mee aan de bouw van een grote fabriek voor accu's voor elektrische auto's in Hongarije. Die fabriek wordt gebouwd door het Chinese Contemporary Amperex Technology CATL). Daarmee is een investering gemoeid van 7,3 miljard euro.

1 uur geleden
NS dreigt met gang naar rechter als spoorbonden gaan staken

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen dreigen naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden gaan staken. Volgens het spoorbedrijf kunnen acties "zeer schadelijke gevolgen" hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

1 uur geleden
Prada wil 1 miljard ophalen met tweede beursnotering in Milaan

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Het Italiaanse modehuis Prada wil minstens 1 miljard dollar ophalen met een tweede beursnotering in Milaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De in Milaan gevestigde maker van luxe kleding, parfums en designerhandtassen heeft al een beursnotering in Hongkong en zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in de arm hebben genomen om een notering in het thuisland voor te bereiden.

1 uur geleden
Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

1 uur geleden
Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

PRAAG (ANP) - De Slowaakse olieraffinaderij Slovnaft meldt dat een Europese bank een betaling goedkeurt waardoor olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechiƫ kan worden hervat. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het om ING zou gaan.

2 uur geleden