Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Airbus schrapt duizenden banen en reduceert productie fors

Airbus schrapt duizenden banen en reduceert productie fors

PARIJS (ANP/DPA) - De Europese vliegtuigmaker Airbus verlaagt de productie en de leveringen met 40 procent en schrapt de komende twee jaar duizenden banen vanwege de luchtvaartcrisis door het coronavirus. "We kunnen ons niet loskoppelen van de ontwikkelingen bij de luchtvaartmaatschappijen’’, zegt Airbus-topman Guillaume Faury maandag in de Duitse krant Die Welt.

Waar Airbus eerder sprak van een productiereductie van 30 procent, is dat nu 40 geworden. De productievermindering geldt ook voor volgend jaar. Van de bestverkopende vliegtuigreeks A320 zullen nog maar 40 toestellen per maand worden gebouwd. Veel afgebouwde toestellen staan te wachten op afnemers, aldus Faury. Luchtvaartmaatschappijen nemen ze niet af vanwege de coronacrisis. De topman verwacht dat pas eind 2021 de productie en de leveringen weer op het normale niveau zullen zijn.

Na gesprekken met werknemers wil Faury eind juli pas de exacte omvang van het aantal ontslagen bekendmaken. Er wordt gespeculeerd dat 15.000 van de 90.000 banen in de divisie burgerluchtvaartuigen op de tocht staan. "Het gaat om een noodzakelijke aanpassing aan de enorm verlaagde productiecijfers. Het gaat erom onze toekomst veilig te stellen", benadrukt Faury.

De Airbus-baas wil ontslagen niet uitsluiten, vooral omdat een tweede coronagolf het gehoopte herstel zou kunnen verstoren. Ondanks de productiereducties in het bedrijf, wordt geen enkele assemblagelijn gesloten. Alle modellen blijven geproduceerd worden, "maar in een lager tempo", zei Faury. Op iedere plek in het bedrijf wordt gekeken naar manieren om kosten te besparen. "We draaien elke steen om."

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

41 minuten geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

6 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

10 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

14 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

15 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

16 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

17 uur geleden