Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Airbus keldert op beurs Parijs na verlagen leveringsdoelstelling

Airbus keldert op beurs Parijs na verlagen leveringsdoelstelling

AMSTERDAM (ANP) - Airbus is dinsdag gekelderd op de beurs van Parijs. De Europese vliegtuigfabrikant heeft zijn doelstelling voor de leveringen van vliegtuigen verlaagd door aanhoudende problemen in de toeleveringsketen. Ook stelde Airbus de winstverwachting om die reden bij. Het aandeel verloor 9,4 procent.

Op de aandelenbeurs in Amsterdam behoorde Ebusco tot de grootste verliezers (min 8 procent). De fabrikant van elektrische bussen uit Deurne gaf een omzetalarm. Volgens het bedrijf beginnen de maatregelen die in de afgelopen twaalf maanden zijn genomen om de prestaties te verbeteren wel vruchten af te werpen, maar zijn ze nog onvoldoende om de omzetdoelstelling te behalen.

De stemming op de Europese beurzen was verder overwegend negatief. De AEX-index steeg een fractie tot 926,64 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 881,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,8 procent.

Shell

Besi veerde op, nadat het chipbedrijf de afgelopen dagen werd meegetrokken door een koersverlies van het Amerikaanse Nvidia. Het aandeel steeg 2,6 procent en eindigde daarmee bovenaan de AEX. Ook de andere chipbedrijven op het Damrak eindigden hoger: zo klom ASMI 0,7 procent, ASML 0,2 procent. Nvidia verloor de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent aan waarde, goed voor ongeveer 430 miljard dollar aan beurswaarde.

Naast Besi stonden bierbrouwer Heineken en olieconcern Shell tussen de sterkste stijgers in de hoofdindex. Zij stegen respectievelijk 1,2 procent en 0,6 procent. Uitzendconcern Randstad (min 2,9 procent) en zorgtechnologiebedrijf Philips (min 3,1 procent) stonden onderaan de AEX.

Milieutoeslag

Sportschoolketen Basic-Fit stond tussen de sterkste stijgers in de MidKap met een plus van 0,7 procent. Koffie- en theeconcern JDE Peet's (min 2,9 procent) en industrieel toeleverancier Aalberts (min 2,6 procent) waren hekkensluiters in de index voor middelgrote fondsen.

Lufthansa steeg 0,1 procent in Frankfurt. Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa gaat vliegtickets tot 72 euro duurder maken met een milieutoeslag. Hoeveel de tickets bij Lufthansa precies duurder worden, hangt af van de bestemming. Sommige verhogingen gaan woensdag al in.

De euro was 1,0706 dollar waard, tegen 1,0724 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 81,34 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 85,59 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

2 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

4 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

19 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

21 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

21 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

22 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

1 dag geleden