Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Airbus annuleert order Qatar Airways vanwege eerder conflict

Airbus annuleert order Qatar Airways vanwege eerder conflict

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Airbus heeft een order van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways voor vijftig toestellen van het type A321neo geannuleerd. Daarmee wil het Europese bedrijf de druk opvoeren in een al langer lopend conflict met Qatar Airways over een ander type, de A350. Daar zijn problemen met de verflaag. Qatar Airways wil honderden miljoenen euro's schadevergoedingen en begon een rechtszaak in Engeland.

Het conflict tussen Airbus en Qatar Airways sleept zich al maanden voort en gaat om sneller dan verwachte slijtage aan de verf op de romp van het vliegtuig. Daar kan de verf barsten en afbladderen. Vanwege dat probleem worden de vliegtuigen van Qatar Airways aan de grond gehouden en zet het bedrijf zijn grotere A380s langer in.

De Qatarese luchtvaartautoriteiten hebben zelfs een vliegverbod opgelegd voor de A350 omdat de verfproblemen tot gevaarlijke situaties zouden kunnen leiden. De vliegtuigbouwer meldt dat de Europese luchtvaartautoriteit EASA hier geen gevaar in ziet. Doorgaans volgen luchtvaartautoriteiten de lijn van de toezichthouder die de luchtwaardigheid als eerste beoordeelde, in dit geval de EASA.

Schadevergoeding

Airbus meent dat Qatar Airways zelf heeft aangedrongen op dat vliegverbod om zo een schadevergoeding af te kunnen dwingen. Airbus was eerder al met Qatar Airways overeengekomen om voor één A350 ruim 150.000 euro per dag te betalen voor de dagen waarop dat vliegtuig niet gebruikt kon worden tijdens de reparatie. Kort daarna kwamen er meer inspecties en het vliegverbod.

Qatar Airways heeft in totaal 76 toestellen van het type A350 besteld, waarvan het er al 53 heeft gekregen. De luchtvaartmaatschappij, die zo'n 675 miljoen euro aan schadevergoeding wil zien van Airbus, weigert twee A350s die al af zijn in ontvangst te nemen. Daarmee schendt het bedrijf volgens Airbus de koopovereenkomst.

Order geannuleerd

Om Qatar Airways nu onder druk te zetten heeft Airbus een order voor de A321neo geannuleerd. Voor dat populaire vliegtuigtype is het niet meer mogelijk om voor 2023 toestellen geleverd te krijgen. Door de order te annuleren komt Qatar Airways in theorie achter aan de rij te staan. De luchtvaartmaatschappij zou 50 A321neo's krijgen van 2023 tot en met 2031. Zes daarvan zouden volgend jaar worden geleverd.

Qatar Airways drong er bij de rechter op aan om de zaak op te lossen voor de start van het WK voetbal eind dit jaar. Dan heeft de luchtvaartmaatschappij alle capaciteit nodig om de verwachte miljoenen voetbalfans naar het Golfstaatje te vervoeren.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

AMSTERDAM (ANP) - Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

4 uur geleden
Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

DEN HAAG (ANP) - Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig is bijna 70 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen tussen de 15 jaar oud en de AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze een inkomen van tenminste het bijstandsniveau hebben en geen onderwijs meer volgen. In 1977 was het aandeel economisch zelfstandige vrouwen nog geen 20 procent, terwijl het aandeel mannen bijna 80 procent was.

5 uur geleden
Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, dat zijn er 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. De hoeveelheid verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden.

5 uur geleden
Gemengd slot op Wall Street, Nvidia stijgt verder

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld gesloten. Beleggers wachten vooral af hoe vrijdag een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor inflatie uitvalt. Chipbedrijf Nvidia ging verder met zijn opmars en won ruim 7 procent.

6 uur geleden
FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd. Uit het nieuwste jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt naar voren dat de doelstellingen voor 2022 niet werden gehaald. Voor FNV is dat het bewijs dat de afspraken tussen werkgevers, de overheid en vakbonden uit 2013 niet goed werken bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar werk, staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Bloomberg: Shell schrapt banen bij windenergie-activiteiten

LONDEN (ANP) - Shell maakt zich op om banen te schrappen bij zijn onderdeel voor windparken op zee. De ontslagen vallen binnen enkele maanden, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral in Europa gaan banen verloren, zeggen de bronnen.

8 uur geleden
PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV en NSC willen dat Tata Steel zoveel mogelijk zelf investeert in verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Ook willen zij, net als BBB, harde garanties dat het bedrijf ook op de lange termijn in Nederland blijft. Zo niet, dan moet het mogelijk zijn geld dat de overheid in vergroening heeft gestoken, terug te halen.

9 uur geleden