Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Airborne Luchtlandingen op Ginkelse Heide bij Ede

Airborne Luchtlandingen op Ginkelse Heide bij Ede

EDE (ANP) - Parachutisten springen zaterdag uit deels historische vliegtuigen om het begin van de Slag om Arnhem in september 1944 te herdenken. Tijdens de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij Ede worden de helden van Operatie Market Garden geëerd. Het programma duurt van 09.00 uur tot 15.00 uur.

Meestal trekt de herdenking tienduizenden bezoekers, maar vanwege het coronavirus zijn maximaal 15.000 mensen welkom. Ook is de hei alleen per fiets of te voet bereikbaar, om verkeersdrukte op de weg langs de heidevelden te voorkomen. Mensen die naar de parachutisten willen kijken moeten vooraf een gratis ticket bestellen, zegt de gemeente. Verder wordt een livestream via Omroep Gelderland en social media gedeeld.

De 11 Luchtmobiele Brigade, gespecialiseerd in snelle inzetten vanuit de lucht, organiseert de luchtlandingen. De luchtlandingen op de Ginkelse Heide waren onderdeel van de geallieerde operatie Market Garden. Parachutisten en vliegtuigen met materieel landden met als doel de Rijnbrug in Arnhem te veroveren op de Duitsers. De operatie mislukte en de bevrijding van een groot deel van Nederland duurde nog tot mei 1945.

Burgemeester René Verhulst van Ede benadrukt het belang van de herdenking. "De geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen hoort bij Ede. We moeten de geschiedenis van de jonge para's die een sprong waagden in het onbekende blijven vertellen."

In Ede is september de Airborne-maand. Naast de herdenking zijn er dan ook nog andere bijeenkomsten en concerten. Ook in Arnhem, Oosterbeek en Driel zijn herdenkingen. In Arnhem werd deze vrijdagavond gehouden bij de Eusebiuskerk en op het Airborneplein. In Driel vindt zaterdagmiddag een herdenking plaats bij het Polenmonument op het Polenplein. Op zondagochtend is de herdenking in Oosterbeek, op de Airborne begraafplaats.

Meer uit Binnenland

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

37 minuten geleden
Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

44 minuten geleden
Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

PURMEREND (ANP) - Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

1 uur geleden
Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

3 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

5 uur geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

6 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

7 uur geleden