Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Airbnb stapt naar rechter om terugbetalen servicekosten

Airbnb stapt naar rechter om terugbetalen servicekosten

ROTTERDAM (ANP) - Airbnb is een procedure begonnen bij de rechtbank in Rotterdam om te voorkomen dat het servicekosten moet terugbetalen. De woningverhuurwebsite werd eerder teruggefloten door de kantonrechter in Amsterdam. Die oordeelde dat de verhuursite de wet overtreedt door zowel bij klanten als verhuurders van woningen bemiddelingskosten in rekening te brengen.

De beslissing van de Amsterdamse kantonrechter leidde ertoe dat claimorganisaties namens tienduizenden Nederlanders vorderingen indienden voor de onterecht aan het Amerikaanse bedrijf betaalde kosten. Omdat de zaak in Amsterdam om een laag bedrag ging, onder de zogenoemde appelgrens, kon Airbnb niet in beroep tegen die beslissing.

De zaak bij de Amsterdamse kantonrechter was aangespannen door een man die tussen 2016 en 2018 zeven vakantiewoningen huurde via Airbnb. Hij moest in totaal 470 euro servicekosten betalen. Tegelijk moesten zijn verhuurders Airbnb ook een vergoeding betalen. Dat heet 'twee heren dienen' en dat mag niet. "Als een bemiddelaar zowel een verhuurder als een huurder dient, mogen aan de huurder geen kosten in rekening worden gebracht, alleen aan de verhuurder", legde de persrechter in maart uit.

Die uitspraak van de kantonrechter gaat volgens Airbnb in tegen een recente beslissing van het Hof van Justitie van de Europese Unie. "Het Hof heeft bepaald dat Airbnb als een informatiedienst moet worden beschouwd en dat een Franse makelaarswet niet van toepassing is op Airbnb", reageert het bedrijf. De verhuursite is daarom een procedure begonnen bij de rechtbank in Rotterdam en heeft gevraagd de Hoge Raad bij de behandeling te betrekken. "We willen duidelijkheid voor onze Nederlandse gasten", aldus Airbnb.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

11 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

13 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

14 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

16 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

17 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden