
Airbnb denkt nog steeds aan beursgang dit jaar
SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Woningverhuurwebsite Airbnb wil mogelijk nog steeds dit jaar naar de beurs. Een datum heeft het Amerikaanse bedrijf daarvoor echter niet, zei topman Brian Chesky. Het herstel van de coronacrisis gaat weliswaar snel, maar "we zitten nog iets te vroeg in deze crisis om duidelijkheid te hebben over hoe het zich gaat ontwikkelen".
Er wordt al langer uitgekeken naar de beursgang van Airbnb. Chesky wilde eigenlijk het papierwerk daarvoor eind maart indienen, maar rond die tijd lag de wereldwijde reiswereld stil vanwege maatregelen om de coronapandemie onder controle te krijgen. Op zeker moment had Airbnb voor 1 miljard dollar aan annuleringen van reizigers. "Het voelde alsof alles in het bedrijf kapotging. We staarden als sector in een ravijn en wisten niet of en wanneer we ons zouden herstellen."
Inmiddels zijn er echter lichtpuntjes. In de laatste weken van mei lag het aantal overnachtingen in de VS boven dat van een jaar eerder. Vooral stadsbewoners maken gebruik van de mogelijkheid om vanuit huis te werken en gaan naar een landelijker gebied. Desondanks is Airbnb volgens Chesky nog zeker niet uit de problemen. "We herstellen ons sneller dan gedacht, maar ik wil geen valse hoop koesteren. De markt lijkt weer vooruit te gaan, maar er zou een tweede dip kunnen komen."
Afslanken
Chesky's antwoord op de crisis is meer focus aanbrengen bij Airbnb. De techstart-up investeerde de laatste tijd in hotels, luxereizen en transport en was daarmee volgens de topman "losgeraakt van zijn wortels". "Als je succesvol wordt denk je dat je alles tegelijkertijd kan doen. We keken er met zijn allen naar en besloten dat we af moesten slanken."
Airbnb schrapte daarop een kwart van de banen wereldwijd en haalde 2 miljard dollar extra financiering op. Daarmee ging de waardering van het bedrijf wel 40 procent omlaag ten opzichte van de piek van 31 miljard dollar bij de vorige investeringsronde.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.
29 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.
1 uur geledenBORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.
2 uur geleden