Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM zakt op lager Damrak na aandelenuitgifte

Air France-KLM zakt op lager Damrak na aandelenuitgifte

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM ging dinsdag onderuit op de Amsterdamse beurs. De luchtvaartcombinatie wil zo'n 2,3 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het geld zal worden gebruikt om de staatssteun die tijdens de coronacrisis werd ontvangen, sneller terug te betalen. De Europese aandelenmarkten moesten terrein prijsgeven na het herstel een dag eerder. Een winstalarm van het Amerikaanse bedrijf achter het socialemediaplatform Snapchat zorgde daarbij voor koersdruk. Snap, dat ook een notering heeft in Frankfurt, raakte een derde aan beurswaarde kwijt.

Air France-KLM sloot de rij in de MidKap met een verlies van 5 procent. De Nederlandse overheid heeft aangegeven aandelen te willen kopen om het belang van ruim 9 procent in het concern op peil te houden. Volgens de ministers Sigrid Kaag van Financi├źn en Mark Harbers van Infrastructuur kost de deelname zo'n 220 miljoen euro. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met de aankoop. Ook de Franse overheid, de grootste aandeelhouder van Air France-KLM, gaat aandelen kopen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent lager op 686,38 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1014,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,3 procent.

Grootste daler

Prosus (min 4 procent) was de grootste daler in de AEX. De techinvesteerder kampte met forse verliezen in de Chinese techsector, waarin het via internet- en gamebedrijf Tencent een groot belang heeft. Olie- en gasconcern Shell, dat dinsdag zijn aandeelhoudersvergadering houdt, daalde 1,4 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer was de enige stijger met een plus van 0,1 procent.

Aegon verloor 1,2 procent. De verzekeraar heeft zijn belang van 50 procent in het Spaanse samenwerkingsverband met Liberbank verkocht aan Unicaja Banco voor 177 miljoen euro. Eurocommercial Properties won 0,5 procent na een handelsupdate. Volgens het vastgoedbedrijf hebben de winkelcentra in april een sterk herstel van de omzet laten zien dankzij de opheffingen van de coronamaatregelen.

Recordprestatie

Renewi steeg dik 5 procent na publicatie van de jaarcijfers. Topman Otto de Bont sprak van een recordprestatie van het recyclingbedrijf in het afgelopen boekjaar, waarin de omzet en winst aanzienlijk hoger uitvielen. Ook kondigde het bedrijf aan zijn Amsterdamse branchegenoot PARO over te nemen voor 67 miljoen euro.

De euro was 1,0717 dollar waard, tegen 1,0678 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 108,92 dollar. Brentolie werd ook 1,2 procent goedkoper, op 112,05 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FNV wil duidelijke grens voor werken in hitte

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de overheid duidelijke grenzen stelt wanneer het onverantwoord is om in de hitte te werken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de zwaarte van het werk, maar ook met verschillende weersomstandigheden als luchtvochtigheid en wind. Nu is het aan werkgevers om beleid vast te stellen voor gevaarlijke weersomstandigheden, maar volgens de vakbond gebeurt dat nauwelijks.

7 minuten geleden
Scheidend directeur: India wordt grootste markt voor Unilever

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - De vertrekkende topman van Unilever in India verwacht dat zijn land "onvermijdelijk" de grootste markt qua omzet zal worden voor het Britse levensmiddelenconcern. En dat zal volgens hem mogelijk al voor het komende decennium kunnen gebeuren. De baas van Hindustan Unilever, Sanjiv Mehta, waarschuwde zijn opvolger wel dat hij het hoofd zal moeten bieden aan een steeds heviger wordende concurrentie in het land.

24 minuten geleden
'Virtuele elektriciteitscentrale' van Eneco moet balans bewaken

ROTTERDAM (ANP) - Eneco wil met de koppeling van windparken, zonneparken, batterijen en andere fysieke objecten aan een virtueel platform problemen op het elektriciteitsnet tegengaan. De energieleverancier hoopt ook kleinere apparatuur zoals laadpalen of elektrische auto's aan te sluiten op deze 'virtuele elektriciteitscentrale', die moet helpen om vraag en aanbod van elektriciteit in balans te krijgen.

26 minuten geleden
TikTok-moeder mengt zich in strijd om Chinees alternatief ChatGPT

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Ook TikTok-moederbedrijf ByteDance mengt zich in de strijd om de beste kunstmatige intelligentie(AI)-tool. Volgens een woordvoerder van het Chinese concern testen medewerkers nu de chatbot met de voorlopige naam Grace. In China is na de lancering van het populaire ChatGPT een felle strijd losgebarsten voor een lokale versie van de generatieve AI.

53 minuten geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI in kopgroep van AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML, Besi en ASMI stonden vrijdag in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak, die vrijwel onveranderd bleef. De chipbedrijven profiteerden onder meer van omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant, een belangrijke afnemer van chipmachines van ASML, zag de omzet in mei met ruim 19 procent stijgen ten opzichte van een maand eerder.

1 uur geleden
ING: Nederlanders betalen stap voor stap minder voor energie

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders betalen maandelijks langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag. Inmiddels ligt dit bedrag 30 euro onder de piek, blijkt uit de berekeningen.

1 uur geleden
Platenlabel UMG wil hoger inkomen Drake via nieuw streamingmodel

AMSTERDAM (ANP) - Artiesten als Drake en Taylor Swift zouden binnenkort weleens fors meer kunnen gaan verdienen aan hun muziek via streamingdiensten. Hun platenmaatschappij Universal Music Group (UMG) praat volgens bronnen van persbureau Bloomberg met streamingplatform SoundCloud voor een andere verdeling van de beloning voor hun artiesten.

1 uur geleden