Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM zakt op lager Damrak na aandelenuitgifte

Air France-KLM zakt op lager Damrak na aandelenuitgifte

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM ging dinsdag onderuit op de Amsterdamse beurs. De luchtvaartcombinatie wil zo'n 2,3 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het geld zal worden gebruikt om de staatssteun die tijdens de coronacrisis werd ontvangen, sneller terug te betalen. De Europese aandelenmarkten moesten terrein prijsgeven na het herstel een dag eerder. Een winstalarm van het Amerikaanse bedrijf achter het socialemediaplatform Snapchat zorgde daarbij voor koersdruk. Snap, dat ook een notering heeft in Frankfurt, raakte een derde aan beurswaarde kwijt.

Air France-KLM sloot de rij in de MidKap met een verlies van 5 procent. De Nederlandse overheid heeft aangegeven aandelen te willen kopen om het belang van ruim 9 procent in het concern op peil te houden. Volgens de ministers Sigrid Kaag van Financiƫn en Mark Harbers van Infrastructuur kost de deelname zo'n 220 miljoen euro. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met de aankoop. Ook de Franse overheid, de grootste aandeelhouder van Air France-KLM, gaat aandelen kopen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent lager op 686,38 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1014,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,3 procent.

Grootste daler

Prosus (min 4 procent) was de grootste daler in de AEX. De techinvesteerder kampte met forse verliezen in de Chinese techsector, waarin het via internet- en gamebedrijf Tencent een groot belang heeft. Olie- en gasconcern Shell, dat dinsdag zijn aandeelhoudersvergadering houdt, daalde 1,4 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer was de enige stijger met een plus van 0,1 procent.

Aegon verloor 1,2 procent. De verzekeraar heeft zijn belang van 50 procent in het Spaanse samenwerkingsverband met Liberbank verkocht aan Unicaja Banco voor 177 miljoen euro. Eurocommercial Properties won 0,5 procent na een handelsupdate. Volgens het vastgoedbedrijf hebben de winkelcentra in april een sterk herstel van de omzet laten zien dankzij de opheffingen van de coronamaatregelen.

Recordprestatie

Renewi steeg dik 5 procent na publicatie van de jaarcijfers. Topman Otto de Bont sprak van een recordprestatie van het recyclingbedrijf in het afgelopen boekjaar, waarin de omzet en winst aanzienlijk hoger uitvielen. Ook kondigde het bedrijf aan zijn Amsterdamse branchegenoot PARO over te nemen voor 67 miljoen euro.

De euro was 1,0717 dollar waard, tegen 1,0678 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 108,92 dollar. Brentolie werd ook 1,2 procent goedkoper, op 112,05 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Apple iets hoger op Wall Street ondanks dreiging EU-boete

NEW YORK (ANP) - Aandelen Apple gingen maandag aan het begin van de handel op Wall Street iets omhoog. Volgens de Europese Commissie schendt de iPhone-maker met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het techbedrijf.

27 minuten geleden
Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

DEN HAAG (ANP) - Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een nieuw record hebben bereikt, hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF beboet om wissen kartel-appjes

BRUSSEL (ANP) - Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF moet de Europese Commissie een boete betalen van een kleine 16 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf hinderde onderzoek naar verboden prijsafspraken door een Whatsapp-gesprek met een concurrent te wissen. Het is voor het eerst dat de commissie een boete oplegt voor het verdonkeremanen van appjes.

3 uur geleden
Recordbod van Arabisch olieconcern voor Europees chemiebedrijf

LEVERKUSEN (ANP) - Het staatsolieconcern Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) van de Verenigde Arabische Emiraten verhoogt zijn overnamebod voor het Duitse chemiebedrijf Covestro naar 11,7 miljard euro. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om de grootste mogelijke overname van een Europees bedrijf door een Midden-Oosterse partij.

3 uur geleden
Apple voegt apps van Chinese e-retailers toe aan Vision Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple gaat apps van de twee grootste e-retailers van China toevoegen aan het app-assortiment van de mixed-realitybril Vision Pro. Het gaat om Taobao van Alibaba en JD.com, waar techconcern Tencent een groot belang in heeft.

5 uur geleden
Brussel: Apple schendt regels met App Store, miljardenboete dreigt

BRUSSEL (ANP) - Apple schendt met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen, constateert de Europese Commissie. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het Amerikaanse bedrijf. Het is voor het eerst dat de commissie deze maatregel van de nieuwe Europese wet voor 'internetpoortwachters' neemt.

6 uur geleden
Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geƫxporteerd dan voorspeld.

6 uur geleden