Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM verliest zaak om vernietiging EU-kartelboete

Air France-KLM verliest zaak om vernietiging EU-kartelboete

LUXEMBURG (ANP) - Air France, KLM en Martinair moeten alsnog meer dan 325 miljoen euro boete betalen vanwege verboden prijsafspraken over luchtvrachtvervoer. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie bepaald. Het deel voor KLM komt neer op 127 miljoen euro.

Ook acht andere luchtvrachtvervoerders die deel uitmaakten van het kartel tussen eind 1999 en begin 2006 moeten wegens kartelvorming een boete betalen. Het totale bedrag is bijna 790 miljoen euro.

Volgens de commissie hadden de leden van het kartel ruim zes jaar onderlinge afspraken over bijvoorbeeld brandstof- en veiligheidstoeslagen die bij verladers in rekening werden gebracht. Daarvoor legde de waakhond in Brussel in 2010 al een boete op van bijna 800 miljoen euro, maar die werd in 2015 door de Europese rechter wegens een vormfout nietig verklaard.

Vernietiging commissiebesluit

In 2017 legde de commissie opnieuw een boete op, waarbij alleen Martinair minder hoog werd aangeslagen. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep en de andere acht maatschappijen tekenden beroep aan tegen dit besluit. Ze eisten vernietiging van het commissiebesluit.

Naast Air France, KLM en Martinair ging het om British Airways, Air Canada, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, Singapore Airlines, LAN Chile en SAS die deelnamen aan het kartel. Lufthansa was er eveneens bij betrokken, maar ontkomt aan een boete omdat het de misstanden bij de Europese Commissie aanhangig maakte. Datzelfde geldt voor dochterbedrijf Swiss.

Hoger beroep

Het Gerecht maakt in de eindafrekening wel een iets andere berekening dan de commissie. Zo worden de boetes voor Japan Airlines, Air Canada, British Airways, Cathay Pacific Airways, SAS Cargo en Lan Chile voor elk ietwat naar beneden bijgesteld, om steeds verschillende redenen.

De partijen kunnen binnen twee maanden in hoger beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie, waar het Gerecht een onderdeel van is. Air France-KLM onderzoekt nog of zo'n beroepszaak haalbaar is, meldt een woordvoerster. De luchtvaartcombinatie had eind vorig jaar 350,6 miljoen euro gereserveerd voor het betalen van eventuele kartelboetes. Bij een hoger beroep hoeft de boete nog niet betaald te worden.

Meer uit Financieel

Gasprijs stijgt flink door Noorse storingen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag flink gestegen na onverwachte storingen in de aanvoer van gas uit Noorwegen. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco kan er geen gas worden geleverd uit de grote productiefaciliteit Nyhamna.

22 minuten geleden
Inflatie in Turkije stijgt door tot ruim 75 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor levensonderhoud in Turkije zijn in mei verder gestegen. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 75,5 procent. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in april nog 69,8 procent. Volgens de Turkse minister van Financiƫn Mehmet Simsek is "het ergste achter de rug", schreef hij op socialemediaplatform X.

26 minuten geleden
Hoog water hindert scheepvaart op zuidelijke Rijn

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het scheepvaartverkeer op de Rijn in het zuiden van Duitsland ondervindt hinder van het hoge water door zware regenval. Daardoor zijn bepaalde delen van de Rijn niet toegankelijk, aldus de Duitse scheepvaartautoriteiten.

53 minuten geleden
Bronnen: webwinkel Shein wil deze week beursdebuut maken in Londen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De van oorsprong Chinese webwinkel Shein maakt mogelijk deze week al zijn opwachting op de beurs in Londen. Dat meldt Sky News op basis van anonieme bronnen. Volgens de Britse nieuwszender wil Shein in de komende dagen een prospectus indienen bij de Britse beurstoezichthouder FCA.

1 uur geleden
AEX-index stevig hoger door hoop op renteverlaging ECB

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag met een stevige winst begonnen aan de nieuwe beursmaand juni. De aandelenhandel staat deze week vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de ECB het rentetarief in de eurozone donderdag gaat verlagen, ondanks dat de inflatie in het eurogebied weer wat is opgelopen.

2 uur geleden
Franse premier: hervormingen moeten begrotingstekort terugdringen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse overheid zal het begrotingstekort terugdringen, mede door verdere hervormingen van bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Dat heeft de Franse premier Gabriel Attal gezegd op de Franse televisie. Hij reageerde daarmee op het verlagen van de Franse kredietwaardigheid op vrijdag door kredietbeoordelaar S&P Global.

3 uur geleden
IATA verwacht 5 miljard vliegtuigpassagiers dit jaar, een record

DUBAI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Bijna 5 miljard mensen zullen dit jaar met het vliegtuig reizen en dat is meer dan ooit. Dat voorspelt de internationale brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen IATA. Daarmee lijkt de luchtvaartsector definitief hersteld van de coronapandemie, die de industrie een paar jaar geleden nog lamlegde. "De behoefte om te vliegen is nog nooit zo sterk geweest", merkt IATA-directeur Willie Walsh.

3 uur geleden