Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM stijgt op Damrak na winstverhoging Lufthansa

Air France-KLM stijgt op Damrak na winstverhoging Lufthansa

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde dinsdag tot de winnaars op het Damrak. De luchtvaartcombinatie liftte mee op positief nieuws van zijn Duitse concurrent Lufthansa, die opnieuw zijn winstverwachting voor dit jaar opschroefde. Volgens de Duitse luchtvaartmaatschappij lagen de boekingen in oktober en november boven de verwachtingen en wordt voor de komende maanden op een voortzetting van die positieve trend gerekend.

De Europese beurzen veerden ook wat op na de koersverliezen aan het begin van de week. Beleggers wachten vooral op een belangrijk inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat later op de dag wordt vrijgegeven. De markten hopen dat de Amerikaanse consumentenprijzen in november opnieuw minder sterk zijn gestegen ten opzichte van een maand eerder. In oktober nam de inflatie al voor de vierde maand op rij af.

Bij een verdere afkoeling van de inflatie zou de Federal Reserve de rente minder agressief hoeven te verhogen. De Amerikaanse centrale bankiers beginnen dinsdag ook aan hun tweedaagse rentevergadering. Het rentebesluit volgt op woensdag. Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente dan met een half procentpunt zal verhogen.

Lufthansa

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent in de plus op 727,21 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 950,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,7 procent.

Lufthansa dikte 3,7 procent aan in Frankfurt. Het bedrijf, dat ook eigenaar is van maatschappijen als Eurowings, Austrian, Swiss en Brussels Airlines, rekent nu op een brutowinst van ongeveer 1,5 miljard euro in 2022. Eerder werd gerekend op meer dan 1 miljard euro. Air France-KLM steeg 2,1 procent in de MidKap, ondanks een adviesverlaging door analisten van Oddo BHF. IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia, won 2,6 procent in Londen.

Philips

In de AEX stonden zorgtechnologiebedrijf Philips, vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield en techinvesteerder Prosus bovenaan, met winsten tot 2,6 procent. Ook de chipbedrijven Besi en ASML wonnen rond de 2 procent. Betaalbedrijf Adyen (plus 2,2 procent) profiteerde van een koopadvies door Jefferies. De informatieleveranciers Wolters Kluwer en RELX voerden de dalers aan, met minnen van 0,8 procent.

Bij de kleinere bedrijven zakte Envipco dik 3 procent tot 2,80 euro. De fabrikant van statiegeldmachines heeft zo'n 15 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen, die voor 2,66 euro per stuk werden verkocht.

De euro was 1,0529 dollar waard, tegen 1,0548 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 73,99 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 79,04 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aston Martin verkoopt ruim kwart minder luxe auto's

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto's in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen. De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf.

19 minuten geleden
Amerikaans ministerie vindt dat bedrijven weg moeten uit Xinjiang

WASHINGTON (ANP/RTR) - Internationale bedrijven moeten zich terugtrekken uit de Chinese regio Xinjiang vanwege de schendingen van de mensenrechten die daar plaatsvinden. Dat heeft het een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Arbeid gezegd tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres.

20 minuten geleden
Bitcoin onder 60.000 dollar na slechtste maand sinds 2022

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is woensdag verder gezakt tot onder de 60.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld kende in april al de slechtste maand sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022. De koersval wordt onder meer veroorzaakt door het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente langer hoog zal blijven.

1 uur geleden
Nieuw videoplatform van Amazon moet alternatief worden voor TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Streamingdienst Twitch van Amazon heeft een nieuw videoplatform onder de naam Discovery Feed gelanceerd. Discovery Feed moet uitgroeien tot een alternatief voor TikTok, dat verboden dreigt te worden in de VS. Net als op TikTok kunnen gebruikers op Discovery Feed korte video's delen.

1 uur geleden
Amsterdamse beurs gesloten op Dag van de Arbeid, Londen wel open

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht op de Dag van de Arbeid. Ook de andere markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Parijs en Brussel, zijn dicht. In Frankfurt hebben beleggers eveneens een vrije dag. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.

2 uur geleden
Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

DE MEERN (ANP) - Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

2 uur geleden
Verkopen Starbucks omlaag door zuinigheid bij consumenten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Starbucks heeft zijn verkopen in de eerste maanden van dit jaar zien terugvallen. Kortingen en nieuwe koffie-varianten in diverse markten bleken niet genoeg om prijsbewuste consumenten te verleiden meer koffies en andere producten te bestellen. Het gaat om de eerste verkoopafname voor Starbucks sinds de coronacrisis en beleggers lijken flink geschrokken.

2 uur geleden