
Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS
PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.
SAS maakte onlangs nog bekend meerdere biedingen van potentiële investeerders in overweging te hebben. De onderneming heeft te maken met financiële problemen en is in de Verenigde Staten zelfs verwikkeld in een zogeheten Chapter 11-procedure voor faillissementsbescherming.
De Deense overheid steekt ook geld in SAS. Samen met Air France-KLM en de investeerders gaat het om een totaalbedrag van bijna 1,2 miljard dollar. Daarvan komt 144,5 miljoen dollar voor rekening van Air France-KLM.
Belangrijke dag
Air France-KLM gaat ook een samenwerking aan met SAS om zo de positie op de Scandinavische markt te versterken. Topman Ben Smith van het Frans-Nederlandse concern spreekt van een belangrijke dag voor SAS en Air France-KLM en zegt blij te zijn deel uit te maken van het financieringsconsortium dat is geselecteerd door het bestuur van SAS.
SAS werd zeer hard geraakt door de coronapandemie en gaat gebukt onder torenhoge schulden. De kapitaalinjectie moet nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten, waaronder de Europese Commissie en rechtbanken in de Verenigde Staten en Zweden.
Transformatieproces
Castlelake krijgt dan een belang van circa 32 procent in SAS en Lind Invest zal 8,6 procent bezitten. De Deense staat heeft 26 procent van de maatschappij in handen.
Voorzitter Carsten Dilling van SAS zegt dat een belangrijke stap is gezet in het transformatieproces van de maatschappij. De beursnotering van SAS in Stockholm zal worden geschrapt, aldus Dilling.
Het in 1964 opgerichte SAS zal zich ook terugtrekken uit de luchtvaartalliantie Star Alliance en uiteindelijk toetreden tot SkyTeam, waarvan Air France-KLM lid is.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.
46 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.
5 uur geledenDUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.
7 uur geleden