Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS
PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.
SAS maakte onlangs nog bekend meerdere biedingen van potentiële investeerders in overweging te hebben. De onderneming heeft te maken met financiële problemen en is in de Verenigde Staten zelfs verwikkeld in een zogeheten Chapter 11-procedure voor faillissementsbescherming.
De Deense overheid steekt ook geld in SAS. Samen met Air France-KLM en de investeerders gaat het om een totaalbedrag van bijna 1,2 miljard dollar. Daarvan komt 144,5 miljoen dollar voor rekening van Air France-KLM.
Belangrijke dag
Air France-KLM gaat ook een samenwerking aan met SAS om zo de positie op de Scandinavische markt te versterken. Topman Ben Smith van het Frans-Nederlandse concern spreekt van een belangrijke dag voor SAS en Air France-KLM en zegt blij te zijn deel uit te maken van het financieringsconsortium dat is geselecteerd door het bestuur van SAS.
SAS werd zeer hard geraakt door de coronapandemie en gaat gebukt onder torenhoge schulden. De kapitaalinjectie moet nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten, waaronder de Europese Commissie en rechtbanken in de Verenigde Staten en Zweden.
Transformatieproces
Castlelake krijgt dan een belang van circa 32 procent in SAS en Lind Invest zal 8,6 procent bezitten. De Deense staat heeft 26 procent van de maatschappij in handen.
Voorzitter Carsten Dilling van SAS zegt dat een belangrijke stap is gezet in het transformatieproces van de maatschappij. De beursnotering van SAS in Stockholm zal worden geschrapt, aldus Dilling.
Het in 1964 opgerichte SAS zal zich ook terugtrekken uit de luchtvaartalliantie Star Alliance en uiteindelijk toetreden tot SkyTeam, waarvan Air France-KLM lid is.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelen van techbedrijven gingen maandag in de verkoop op de Amerikaanse effectenbeurzen, waar de ogen gericht zijn op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag. De verwachting neemt toe dat de centrale bank de rente met een half procentpunt zou kunnen verlagen, na berichten dat de beleidsmakers een grotere rentestap overwegen om de economie te ondersteunen.
4 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse olie- en gasbedrijf BP heeft besloten zich sterker te concentreren op zijn kerntaken en verkoopt daarom zijn windenergieactiviteiten op het Amerikaanse vasteland. BP is momenteel mede-eigenaar van tien windparken in de Verenigde Staten. Deze stap markeert een opvallende koerswijziging in de hernieuwbare-energiestrategie van het concern.
5 uur geledenSEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon-topman Andy Jassy heeft besloten dat werknemers vanaf januari weer vijf dagen per week op kantoor moeten werken. Ook kondigde hij aan dat het webwinkelconcern het aantal managementlagen wil verminderen. Voorheen moesten Amazon-medewerkers minimaal drie dagen per week op kantoor zijn, afhankelijk van de eisen van hun team.
6 uur geledenSEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het werk hebben neergelegd. De staking "brengt ons herstel aanzienlijk in gevaar en we moeten de nodige maatregelen nemen om geld te behouden en onze gezamenlijke toekomst veilig te stellen", schrijft financieel topman Brian West aan werknemers.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en Besi hoorden maandag bij de sterkere dalers op het Damrak. Vorige week boekten die concerns nog flinke koerswinsten, die volgden op de opmars van de Amerikaanse chipsector. Zo won het aandeel van beurslieveling Nvidia op Wall Street vorige week bijna 16 procent. Maandag was de stemming op de beursvloeren overwegend negatief. Beleggers zijn in afwachting van een week vol rentebesluiten, onder meer van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een vierdaagse werkweek, een van de nieuwe eisen van vakbond FNV, "wordt lastig" omdat de arbeidsmarkt al krap is en de Nederlandse beroepsbevolking vergrijst. Dat stelt Aggie van Huisseling, econoom bij ABN AMRO, in een reactie op de eis. Volgens haar zal de krapte op de arbeidsmarkt niet worden opgelost door werknemers vier dagen per week te laten werken.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Drie Amerikaanse senatoren roepen de Federal Reserve op de rente in de Verenigde Staten flink te verlagen. Woensdag komt de Fed met een rentebesluit en op de financiële markten wordt een verlaging van een kwart procentpunt verwacht. Maar de senatoren vragen Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn collega's om een verlaging van 0,75 procent.
9 uur geleden