Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM grote winnaar op groen Damrak

Air France-KLM grote winnaar op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM hoorde vrijdag bij de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs, waar over de gehele linie sprake was van een optimistische stemming. Het luchtvaartconcern was in trek bij beleggers door de aankondiging dat de Verenigde Staten op 8 november de grenzen openen voor reizigers die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. Mensen kunnen dan weer met vliegtuigen of via land de VS binnen.

Het moederbedrijf van onder meer KLM noteerde 4,6 procent hoger en was daarmee lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen aan het Damrak. Elders in Europa gingen luchtvaartaandelen ook omhoog. Zo won Lufthansa bijna 5 procent in Frankfurt en werd IAG, het concern achter onder meer British Airways en Iberia, dik 3 procent in de plus gezet in Londen.

De belangrijkste beursgraadmeters in Europa eindigden vrijdag opnieuw in het groen, waarmee de opmars van de afgelopen handelsdagen een vervolg kreeg. De stemming onder beleggers werd mede gesteund door goede kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken. Ook de olieprijzen gaan steeds verder omhoog.

Hoofdgraadmeters

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,2 procent in de plus op 800,41 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 1072,09 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent.

In de AEX was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway koploper met een plus van 6,7 procent. De chipfondsen ASML, ASMI en Besi gingen verder omhoog met koersstijgingen tot 2,1 procent, na de sterke winsten een dag eerder. Olie- en gasbedrijf Shell boekte daarnaast een plus van 2 procent. Enige dalers in de hoofdindex waren bierbrouwer Heineken, levensmiddelenconcern Unilever en informatieleverancier Wolters Kluwer met verliezen tot 0,1 procent.

Productieverwachtingen

In Londen opende de grote mijnbouwer Rio Tinto de boeken over de productie in het afgelopen kwartaal. Rio Tinto stelde daarbij de productieverwachtingen voor ijzererts in de regio Pilbara in het westen van Australië neerwaarts bij. Daarop verloor het aandeel meer dan 1 procent.

De euro was 1,1599 dollar waard, tegen 1,1584 dollar bij het slot van de handel in Europa een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 82,20 dollar en Brentolie werd 0,9 procent duurder op 84,78 dollar per vat. De olieprijzen zijn nu al acht weken op rij aan het stijgen. Daarmee liggen ze op koers voor de langste periode van stijgingen sinds 2015. Door de sterke vraag naar olie en het beperkte aanbod worden de prijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestuwd.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

2 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

3 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

4 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP/RTR) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

4 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

4 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

5 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

6 uur geleden