Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM daalt na aankondiging vertrek KLM-baas Elbers

Air France-KLM daalt na aankondiging vertrek KLM-baas Elbers

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM ging vrijdag omlaag op het Damrak na het nieuws dat Pieter Elbers volgend jaar vertrekt als baas van luchtvaartmaatschappij KLM. Verder liepen vooral de chip- en techbedrijven averij op door de terugkeer van de rentevrees op Wall Street. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en met name voor de snelgroeiende techbedrijven. Daarnaast werd gewacht op de resultaten van de grote Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Het jaarcijferseizoen op Wall Street wordt daarmee officieel afgetrapt.

Air France-KLM verloor ruim 1 procent in de MidKap. Volgens de raad van commissarissen van KLM is "in goed overleg" besloten om Elbers niet voor een derde termijn op te laten gaan. Zijn huidige termijn loopt in mei 2023 af. In 2019 was er al veel te doen over de herbenoeming van Elbers na zijn eerste termijn. Elbers lag meermaals dwars bij plannen van de directie van Air France-KLM die de autonomie van KLM zouden inperken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 784,73 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 1080,85 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.

Chipbedrijven

ASMI, Besi en ASML verloren tot 3,6 procent. De chipbedrijven waren donderdag nog de sterkste stijgers, waarbij Besi bijna 10 procent aan waarde won. Fintechbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een min van 4 procent.

Philips voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 1,5 procent. Analisten van de Britse bank HSBC schroefden hun aanbeveling voor het zorgtechnologieconcern op. Philips toonde donderdag al wat herstel na de koersval op woensdag die volgde op een omzetwaarschuwing van het bedrijf.

Lege beurshuls

Dutch Star Companies Two won 0,9 procent. De lege beurshuls liet weten dat ruim 85 procent van de aandeelhouders een voorlopig akkoord heeft gegeven voor de geplande overname van recyclingbedrijf Cabka.

In Frankfurt klom SAP 2 procent. Het Duitse softwarebedrijf zag de kwartaalomzet met 6 procent stijgen. Het bedrijf bleef daarbij profiteren van een sterke groei van zijn clouddiensten. Voor het nieuwe jaar voorziet het bedrijf een omzetgroei van 4 tot 6 procent. De clouddiensten zullen naar verwachting met 26 procent groeien in 2022. Ook kondigde SAP een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 1 miljard euro.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1468 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 82,18 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 84,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

12 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

16 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

17 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden