Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM bij zeldzame winnaars op somber gestemd Damrak

Air France-KLM bij zeldzame winnaars op somber gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijk verlies de handel uitgegaan, nadat zorgen over verdere renteverhogingen de overhand hadden gekregen. Luchtvaartconcern Air France-KLM was op het Damrak een zeldzame positieve uitschieter. Het bedrijf boekte afgelopen jaar een stevige winst dankzij het herstel van het internationale vliegverkeer na de coronapandemie.

Bij de hoofdfondsen zaten aandelen die gevoelig zijn voor renteverhogingen, zoals de relatief dure chipfondsen ASML (min 2 procent) en ASMI (1,2 procent), bij te verliezers. Beleggers verwerkten onder andere de waarschuwing van bestuurslid Isabel Schnabel van de Europese Centrale Bank. Volgens haar zijn beleggers nog onvoldoende bewust van de de risico's van blijvend hoge inflatie.

De AEX eindigde 0,8 procent lager op 765,04 punten, met investeerder Prosus als grootste verliezer. Dat bedrijf had last van een forse waardedaling van het Chinese techbedrijf Tencent op de beurs in Hong Kong. Prosus heeft een groot belang in dat bedrijf. De MidKap verloor 0,4 procent tot 1032,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,3 procent, Londen verloor 0,2 procent.

Resterende staatssteun

In de MidKap was Air France-KLM de grote winnaar met een plus van 5,3 procent. Naast de winst die de luchtvaartcombinatie presenteerde, werd ook bekend dat het bedrijf binnenkort af is van alle nog resterende staatssteun. Dat biedt meer ruimte voor overnames van concurrenten.

Heijmans zakte 1,4 procent na de jaarcijfers. De bouwer leverde vorig jaar minder nieuwe woningen op door de recente afkoeling van de huizenmarkt. Concurrent BAM verloor bijna 5 procent. Donderdag won BAM nog zo'n 6 procent na goed ontvangen resultaten.

Kostenstijgingen

In Frankfurt daalde Allianz 1,9 procent. De Duitse verzekeraar boekte afgelopen jaar recordresultaten, maar beleggers hadden op meer gehoopt. Mercedes-Benz steeg 2,8 procent. De Duitse automaker behaalde vorig jaar flink meer winst dankzij forse prijsverhogingen. Voor dit jaar rekent het bedrijf wel op een lagere winst door onder meer kostenstijgingen.

De euro was 1,0673 dollar waard, tegen 1,0674 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 76,40 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 83,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Natuur & Milieu teleurgesteld na Schiphol-uitspraak Hoge Raad

UTRECHT (ANP) - Natuur & Milieu is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Hoge Raad over Schiphol. "We zijn nu overgeleverd aan Europa om te kunnen ingrijpen als in Nederland geluidsnormen structureel worden overschreden. Dat is ongelofelijk", zegt directeur Marjolein Demmers van de milieuorganisatie.

35 minuten geleden
Nederlandse keten Fletcher mikt op honderden hotels in Duitsland

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse hotelketen Fletcher denkt de komende tien jaar in Duitsland uit te groeien tot een keten met honderden hotels. In het buurland staan veel middelgrote hotels die gerund worden door families die geen opvolger kunnen vinden. Volgens Fletcher-topman Rob Hermans zijn dat ideale hotels voor zijn keten om over te nemen, ook omdat Duitsland een populaire bestemming is voor korte vakanties.

1 uur geleden
X van Elon Musk volgens Brussel in de fout met blauwe vinkjes

BRUSSEL (ANP) - Socialmediabedrijf X van Elon Musk misleidt volgens de Europese Commissie gebruikers met zijn blauwe vinkjes. Daarmee overtreedt het platform, voorheen bekend als Twitter, de Europese regels. X krijgt van Brussel nu een formele waarschuwing en mogelijk volgt later nog een hoge boete.

1 uur geleden
ING: hogere productiviteit hard nodig door personeelstekort

AMSTERDAM (ANP) - De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Om de groeikansen van de tech-industrie en daarmee de hele industrie te benutten zijn echter technologische vernieuwingen nodig om de productiviteit te verhogen. Dat komt doordat de personeelsschaarste in de sector steeds groter dreigt te worden, waarschuwt ING Research in een sectorrapport.

2 uur geleden
Aantal vakantieboekingen eerste helft 2024 met 6 procent gestegen

LEUSDEN (ANP) - Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

2 uur geleden
Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen om omwonenden te beschermen tegen geluidsoverlast, voldeed daardoor niet aan de eisen.

2 uur geleden
Meer mensen dit jaar te laat met belastingaangifte

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar hebben 232.000 mensen geen belastingaangifte gedaan, terwijl ze dit wel moesten doen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2023, toen 197.000 mensen te laat waren. Dit bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van NU.nl.

4 uur geleden