Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM bij stijgers op aandelenbeurs Amsterdam

Air France-KLM bij stijgers op aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel van luchtvaartconcern Air France-KLM stond maandag in de openingsminuten van de handel op Beursplein 5 bij de stijgers. KLM baarde dit weekend opzien door een besluit om op Europese bestemmingen die dag geen passagiers meer aan boord te laten gaan voor vertrek naar Amsterdam. Er vlogen toestellen leeg terug naar Schiphol. Het sentiment op de Europese beurzen was maandag gemengd. Beleggers zijn onder andere in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel 0,8 procent hoger op 705,94 punten. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was de sterkste stijger met een winst van 2,5 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD sloot de rij met een verlies van 0,5 procent. ArcelorMittal won 1 procent, mogelijk geholpen door de hogere prijzen voor ijzererts.

Een treetje lager won de MidKap 0,1 procent tot 1019,44 punten. Het aandeel Air France-KLM steeg in de vroege handel 2,1 procent. Volgens KLM was de ingreep zaterdag nodig omdat er op Schiphol sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Daarnaast kampt de luchthaven al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld afhandelaars van bagage. KLM maakte zondag bekend dat alle gedupeerde reizigers ofwel alsnog op de plek van bestemming zijn gekomen, of dat er een andere vlucht voor ze was geboekt.

Accell

Fietsenfabrikant Accell (min 1,5 procent) stond bij de zakkers. Te weinig aandeelhouders hebben zich achter de overname geschaard van de maker van merken als Batavus en Sparta. Vrijdagavond eindigde de termijn waarop aandeelhouders hun stukken konden aanbieden aan een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR. Met de deal was 1,6 miljard euro gemoeid. Eerder was al bekend geworden dat enkele grote aandeelhouders het bod te laag vonden. Deze week moet meer duidelijk worden over het vervolg.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie noteerde maandag in Singapore een plus van 0,6 procent op 119,44 dollar. Brentolie klom ook met 0,6 procent, tot 120,37 dollar per vat (van 159 liter). Analisten verwachten dat de olievraag voorlopig sterk zal blijven nu de Chinese economie weer uit lockdowns komt en in de VS het seizoen voor uitstapjes met de auto begint. De euro was 1,0732 dollar waard, tegen 1,0721 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op vrijdag.

Meer uit Financieel

Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

6 minuten geleden
Sigarettenmaker BAT schrijft 25 miljard pond af op divisie VS

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.

12 minuten geleden
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

38 minuten geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

1 uur geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

1 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

1 uur geleden
Amsterdamse AEX-index opent hoger, ASMI koploper

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de plus van een dag eerder. Chiptoeleverancier ASMI was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na bekendmaking van een grote investering om de Amerikaanse activiteiten uit te breiden.

2 uur geleden