Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aidsfonds: groei aantal soa's is gevolg van overheidsbeleid

Aidsfonds: groei aantal soa's is gevolg van overheidsbeleid

AMSTERDAM (ANP) - De groei van het aantal soa's in Nederland is een "logisch gevolg" van te lage budgetten voor de Centra Seksuele Gezondheidszorg van de GGD'en. Dat stelt de directeur van Aidsfonds - Soa Aids Nederland, Mark Vermeulen, in een opiniestuk in Het Parool.

Vermeulen schrijft dat er jarenlang te weinig geïnvesteerd is in soazorg. Het budget voor de Centra Seksuele Gezondheidszorg, die gratis anonieme zorg bieden en onder meer soatesten en gratis condooms verstrekken, zou sinds 2015 niet zijn aangepast aan de stijgende zorgvraag. Daardoor is er volgens Vermeulen in de centra nog maar plek voor de helft van de mensen die er met een zorgvraag komen. "Het is onbegrijpelijk dat het nieuwe kabinet nog verder wil bezuinigen op preventie en publieke gezondheid."

Ook pleit Vermeulen voor de terugkeer van een jaarlijkse, landelijke publiekscampagne waarin het gebruik van condooms wordt benadrukt, zoals de 'Ik vrij veilig of ik vrij niet'-campagnes uit het verleden. "De financiering van de Vrij Veilig-campagnes is in 2011 stopgezet, en sindsdien neemt het condoomgebruik onder jongeren ieder jaar af", aldus de directeur.

Vermeulen reageert met zijn brief op het besluit van de gemeente Diemen om gratis condooms te gaan verstrekken. Alhoewel Aidsfonds - Soa Aids Nederland dat initiatief toejuicht, legt het volgens de directeur ook een probleem bloot: "Omdat de Nederlandse overheid deze taak - toegang bieden tot goede seksuele gezondheidszorg - laat liggen, voelen gemeenten zich genoodzaakt het 'dan maar zelf' te regelen." Vermeulen pleit dan ook voor een landelijke aanpak. "Het is tijd dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid neemt."

Meer uit Gezond

Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

20 minuten geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

34 minuten geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

3 uur geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

4 uur geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

5 uur geleden
Ministerie Volksgezondheid en zorgpartijen sluiten nieuw akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.

14 uur geleden
Natuur- en gezondheidsschade door stikstof is 14 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.

17 uur geleden