Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aidsfonds boos om niet vergroten toegang tot hiv-preventiepil

Aidsfonds boos om niet vergroten toegang tot hiv-preventiepil

AMSTERDAM (ANP) - Onbegrijpelijk. Dat vindt Aidsfonds - Soa Aids Nederland van de beslissing van zorgminister Ernst Kuipers om de pilot met de hiv-preventiepil PrEP niet verder uit te breiden. "Het is werkelijk onbegrijpelijk waarom een middel dat veilig en effectief is en zorgkosten bespaart niet voldoende wordt ingezet", aldus directeur van het Aidsfonds - Soa Aids Nederland Mark Vermeulen.

Via een proefproject krijgen nu 8500 mensen de pil, waarmee het oplopen van hiv voorkomen kan worden. Het project loopt tot medio 2024 en rond de zomer neemt Kuipers een besluit. De minister concludeerde "voorzichtig dat de seinen op groen staan voor het continueren van de PrEP-zorg" na de pilot.

Maar op dit moment staan er volgens het fonds meer dan drieduizend mensen op wachtlijsten om de pil ook te kunnen krijgen. "Het alternatief - PrEP via de huisarts - is in de praktijk meestal niet beschikbaar omdat veel huisartsen PrEP niet willen voorschrijven. Bovendien kan niet iedereen zich de kosten veroorloven van PrEP-zorg via private aanbieders."

Onmisbaar middel

In zijn brief erkent de minister dat mensen die op de wachtlijst staan intussen hiv oplopen, aldus het fonds. "PrEP is één van de onmisbare middelen om verspreiding van het hiv-virus definitief te stoppen, meer mensen toegang geven tot PrEP brengt het einde van de hiv-epidemie dichterbij. Gezien de stijgende zorgkosten is dat niet onbelangrijk", zegt Vermeulen.

Het aantal mensen in de pilot is overigens al eens eerder uitgebreid, van 6500 naar 8500. De minister ziet verdere uitbreiding vooralsnog echter niet zitten vanwege een gebrek aan geld en mensen.

Meer uit Gezond

Ziekenhuizen: kabinet hoopt wel erg op AI en minder schrijfwerk

UTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.

13 uur geleden
Umc-federatie vindt bezuinigingen onbegrijpelijk en 'desastreus'

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) noemt de bezuinigingen op onderzoek en onderwijs "onbegrijpelijk", zegt ze in een reactie op het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. "Investeren in wetenschappelijke kennis en innovatie is namelijk hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid van burgers en patiënten", aldus het gezelschap.

15 uur geleden
Zorg moet zich voorbereiden op kunstmatige intelligentie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de zorg zich voorbereidt op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De technologie kan artsen en verpleegkundigen helpen efficiënter te werken en meer te doen in dezelfde tijd. Zo zou de technologie een oplossing kunnen vormen voor de personeelstekorten.

16 uur geleden
Kabinet wil goede spoedzorg en acute verloskunde in alle regio's

DEN HAAG (ANP) - Spoedeisende zorg en acute verloskunde moeten overal in Nederland goed geregeld en beschikbaar zijn, vindt het kabinet. Nieuwe regels moeten tegengaan dat een ziekenhuis op een bepaalde locatie de spoedzorg wil inperken. Omdat nieuwe regelgeving enige tijd kan duren, wil zorgminister Fleur Agema "een handreiking" opstellen om in de tussentijd te voorkomen dat spoedzorg in het gedrang komt in een regio, staat in het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma.

16 uur geleden
VK gaat junkfoodreclame indammen tegen obesitas bij kinderen

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt vanaf volgend jaar reclame voor junkfood op internet en overdag op televisie. De Labourregering wil op die manier obesitas bij kinderen tegengaan.

17 uur geleden
Patiënt met grootste urgentie krijgt snelst specialistische zorg

DEN HAAG (ANP) - De mate van urgentie wordt leidend voor degenen die op een wachtlijst staan voor een medische behandeling. Dat betekent dat de zorgvrager met de grootste urgentie als eerste van de wachtlijst wordt gehaald. Dat staat in het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag presenteerde. Omdat het eigen risico op termijn lager wordt, verwacht het kabinet dat meer mensen met klachten zich laten behandelen door een specialist. Nu zouden mensen soms zorg mijden vanwege hoge kosten.

17 uur geleden
Baby's ziek na vaccinatie rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen ontvangen over baby's die buikgriepachtige verschijnselen (diarree en overgeven) kregen na een vaccinatie tegen het rotavirus. Dat virus kan ontsteking van maag en darmen veroorzaken. Uit onderzoek maakt Lareb op dat bij ongeveer 4 procent van de gevaccineerden klachten ontstaan.

20 uur geleden