Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aidsfonds boos om niet vergroten toegang tot hiv-preventiepil

Aidsfonds boos om niet vergroten toegang tot hiv-preventiepil

AMSTERDAM (ANP) - Onbegrijpelijk. Dat vindt Aidsfonds - Soa Aids Nederland van de beslissing van zorgminister Ernst Kuipers om de pilot met de hiv-preventiepil PrEP niet verder uit te breiden. "Het is werkelijk onbegrijpelijk waarom een middel dat veilig en effectief is en zorgkosten bespaart niet voldoende wordt ingezet", aldus directeur van het Aidsfonds - Soa Aids Nederland Mark Vermeulen.

Via een proefproject krijgen nu 8500 mensen de pil, waarmee het oplopen van hiv voorkomen kan worden. Het project loopt tot medio 2024 en rond de zomer neemt Kuipers een besluit. De minister concludeerde "voorzichtig dat de seinen op groen staan voor het continueren van de PrEP-zorg" na de pilot.

Maar op dit moment staan er volgens het fonds meer dan drieduizend mensen op wachtlijsten om de pil ook te kunnen krijgen. "Het alternatief - PrEP via de huisarts - is in de praktijk meestal niet beschikbaar omdat veel huisartsen PrEP niet willen voorschrijven. Bovendien kan niet iedereen zich de kosten veroorloven van PrEP-zorg via private aanbieders."

Onmisbaar middel

In zijn brief erkent de minister dat mensen die op de wachtlijst staan intussen hiv oplopen, aldus het fonds. "PrEP is één van de onmisbare middelen om verspreiding van het hiv-virus definitief te stoppen, meer mensen toegang geven tot PrEP brengt het einde van de hiv-epidemie dichterbij. Gezien de stijgende zorgkosten is dat niet onbelangrijk", zegt Vermeulen.

Het aantal mensen in de pilot is overigens al eens eerder uitgebreid, van 6500 naar 8500. De minister ziet verdere uitbreiding vooralsnog echter niet zitten vanwege een gebrek aan geld en mensen.

Meer uit Gezond

Vakbond: ziekenhuismedewerkers staken half april opnieuw

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

15 uur geleden
Analyse: ons land slecht voorbereid op voortgang biotechnologie

DEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.

16 uur geleden
RIVM: daling van aantal coronavirusdeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

17 uur geleden
UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

18 uur geleden
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

23 uur geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

1 dag geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

2 dagen geleden