Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

Het onderzoek was opgezet als een wedstrijd, met aan de ene kant 62 radiologen uit twintig landen en aan de andere kant de kunstmatige intelligentie. Zowel de menselijke experts als de computerprogramma's kregen de taak om op basis van MRI-scans vast te stellen of sprake is van prostaatkanker.

De best scorende AI's werden met elkaar gecombineerd tot "een soort superalgoritme", beschrijft het Radboudumc de opzet. Na te zijn gevoed met de juiste data, bespeurde de AI 7 procent meer prostaatkankers dan de medici. Een veel groter verschil zat in het aanwijzen van verdachte plekken, waarvan dan bij nader onderzoek blijkt dat het toch geen kanker is. Dat doet de AI ongeveer de helft minder vaak. "Dat betekent dat het aantal biopten kan halveren bij gebruik van AI."

Vervolgonderzoeken

Voordat deze AI in ziekenhuizen beschikbaar is voor patiënten, moeten nog wel allerlei vervolgonderzoeken worden gedaan. Als de resultaten uit deze grote studie daarin herhaald worden, kan AI de radiologen op termijn goed gaan helpen, denken de onderzoekers. De werkdruk kan dan mogelijk omlaag en dat komt goed uit, want er is een tekort aan dit soort specialisten.

Betrouwbaarheid is voor de onderzoekers cruciaal. Ze willen uiteindelijk een AI ontwikkelen die "leert van elke fout".

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Meer uit Gezond

Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

6 uur geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

6 uur geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

11 uur geleden
Ministerie verduidelijkt advies over verontreinigd zeeschuim

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft onlangs een advies over de risico's van met PFAS verontreinigd zeeschuim verduidelijkt op de site zwemwater.nl. Voorheen waarschuwde de site mensen om "alert" te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Nu staat er "laat kinderen en huisdieren er niet in spelen". Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lieten bezoekers van de site weten dat de tekst niet duidelijk was. Daarop is de woordkeuze aangepast.

11 uur geleden
VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

2 dagen geleden
Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

5 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

5 dagen geleden