Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

Het onderzoek was opgezet als een wedstrijd, met aan de ene kant 62 radiologen uit twintig landen en aan de andere kant de kunstmatige intelligentie. Zowel de menselijke experts als de computerprogramma's kregen de taak om op basis van MRI-scans vast te stellen of sprake is van prostaatkanker.

De best scorende AI's werden met elkaar gecombineerd tot "een soort superalgoritme", beschrijft het Radboudumc de opzet. Na te zijn gevoed met de juiste data, bespeurde de AI 7 procent meer prostaatkankers dan de medici. Een veel groter verschil zat in het aanwijzen van verdachte plekken, waarvan dan bij nader onderzoek blijkt dat het toch geen kanker is. Dat doet de AI ongeveer de helft minder vaak. "Dat betekent dat het aantal biopten kan halveren bij gebruik van AI."

Vervolgonderzoeken

Voordat deze AI in ziekenhuizen beschikbaar is voor patiënten, moeten nog wel allerlei vervolgonderzoeken worden gedaan. Als de resultaten uit deze grote studie daarin herhaald worden, kan AI de radiologen op termijn goed gaan helpen, denken de onderzoekers. De werkdruk kan dan mogelijk omlaag en dat komt goed uit, want er is een tekort aan dit soort specialisten.

Betrouwbaarheid is voor de onderzoekers cruciaal. Ze willen uiteindelijk een AI ontwikkelen die "leert van elke fout".

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Meer uit Gezond

Bijna honderd zorgmedewerkers ontslagen om stelen medicijnen

UTRECHT (ANP) - Zeker 95 zorgmedewerkers zijn in de afgelopen jaren ontslagen omdat ze medicijnen hadden gestolen van hun werkplek. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namen ze de medicatie mee omdat ze overbelast waren door hoge werkdruk en wisselende diensten, en soms kampten met privéproblemen. Volgens hen komt het meenemen van medicijnen vaak voor, zonder dat zorginstellingen dit weten.

2 uur geleden
Medisch specialisten vinden bezuinigingen onaanvaardbaar

DEN HAAG (ANP) - Medisch specialisten vinden het onaanvaardbaar dat op hen wordt bezuinigd, zodat het kabinet met dat geld de omstreden bezuinigingen op het hoger onderwijs kan verlagen. "Dit veroorzaakt veel onrust. Deze bezuinigingen raken de patiënt en daarom moeten we er alles aan doen om dit weer van tafel te krijgen", zegt voorzitter Piet-Hein Buiting van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in een verklaring.

2 uur geleden
Veel kinderen met luchtwegklachten naar huisarts, ziet Nivel

DEN HAAG (ANP) - Het aantal kleine kinderen dat met klachten aan de luchtwegen naar een huisarts wordt gebracht, neemt de laatste weken snel toe. Sinds eind oktober is het aantal kinderen van 4 jaar en jonger met een acute infectie ongeveer verdubbeld, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

19 uur geleden
Ruim 2,5 miljoen mensen kregen coronaprik, minder dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 2,5 miljoen mensen hebben in de afgelopen weken een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is lager dan vorig jaar. Toen lieten 2,7 miljoen mensen zich inenten om de kans op ernstige coronaklachten te beperken.

20 uur geleden
Kabinet roept ouders op vapes van kinderen af te pakken

DEN HAAG (ANP) - Ouders moeten vapes van hun kinderen afpakken en weggooien, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans. Hij krijgt "echt rillingen" van berichten dat kinderen door de elektronische sigaretten in het ziekenhuis belanden en roept ouders op in te grijpen.

23 uur geleden
Artsen: zeker veertien kinderen in ziekenhuis na vapen

UTRECHT (ANP) - Zeker veertien kinderen zijn afgelopen jaar in het ziekenhuis opgenomen met klachten die volgens artsen werden veroorzaakt door vapes. De meesten waren tussen de 14 en 17 jaar. Ze liepen na het roken van elektronische sigaretten onder meer klaplongen en een longbloeding op. Ook werd op scans longschade geconstateerd.

1 dag geleden
Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

3 dagen geleden