Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AI-chipbedrijf Nvidia verder omlaag op Wall Street na koersval

AI-chipbedrijf Nvidia verder omlaag op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - Nvidia ging maandag verder omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse AI-chipbedrijf ging vrijdag al bijna 6 procent omlaag en verloor nu nog eens 2,6 procent. Beleggers namen wat winst in het sterk gestegen aandeel. Nvidia was de afgelopen maanden een van de aanjagers van de rally in de chipsector en is in korte tijd uitgegroeid tot een van de waardevolste bedrijven ter wereld. De beurswaarde van Nvidia, dat chips maakt voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), is dit jaar al ruim 80 procent gestegen.

In de Verenigde Staten is afgelopen weekeinde al de zomertijd ingegaan. De Amerikaanse beurzen openen en sluiten daardoor een uur eerder dan normaal. In Nederland gaat eind maart de zomertijd in.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na het begin van de handel 0,1 procent lager op 38.671 punten. De hoofdindex kende vorige week de slechtste beursweek sinds oktober. De brede S&P 500-index daalde 0,2 procent tot 5112 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,3 procent tot 16.042 punten.

Boeing

Beleggers kauwden ook nog na op de sterker dan verwachte banengroei in de VS. De banengroei speelt samen met de inflatie een grote rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Bij een sterke arbeidsmarkt kan de Fed de rente langer hoog houden om de inflatie te bestrijden. Dinsdag staat het Amerikaanse inflatiecijfer op het programma. Dan zal blijken of de consumentenprijzen in de VS voldoende zijn afgekoeld om de rente in de komende maanden te kunnen verlagen.

Vliegtuigbouwer Boeing daalde 1,8 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal is het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek begonnen naar het incident met een Boeing 737 MAX van Alaska Airlines, die begin dit jaar tijdens een vlucht een deel van de romp verloor. Daarnaast meldde de krant New Zealand Herald maandag dat tientallen mensen verwondingen hebben opgelopen door een technisch probleem tijdens een vlucht van Sydney naar Auckland aan boord van een Boeing 787-9 Dreamliner.

Nieuw recordniveau

Cryptobeurs Coinbase steeg 2,4 procent, dankzij een nieuw recordniveau van de bitcoin. Ook cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms gingen omhoog en klommen respectievelijk 3,8 en 2,6 procent.

De euro was 1,0926 dollar waard, tegen 1,0938 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 77,41 dollar. Brentolie daalde 0,6 in prijs tot 81,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Franse regering doet bod op onderdelen geplaagd IT-concern Atos

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse overheid wil delen van het financieel geplaagde IT-concern Atos kopen. Het gaat om activiteiten die van strategisch belang zouden zijn voor Frankrijk, heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. Zijn voorstel staat in een niet bindende intentieverklaring die hij dit weekend heeft verstuurd.

40 minuten geleden
Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

7 uur geleden
Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

9 uur geleden
Moeder Google wil van rechtszaak over advertentiemonopolie af

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft een rechter in de Verenigde Staten gevraagd een zaak van de Amerikaanse justitie te seponeren. De zaak beschuldigt Alphabet van het monopoliseren van de technologie voor het kopen en verkopen van onlineadvertenties. Het techconcern stelt echter dat justitie dit niet kan bewijzen.

10 uur geleden
Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

12 uur geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

12 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

13 uur geleden