Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - De beurskoers van Nvidia wist zich dinsdag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) kelderde in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent en zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. Vorige week was Nvidia nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI.

Veel beleggers lijken die mijlpaal te hebben aangegrepen om wat winst te nemen in het aandeel, dat dit jaar al zo'n 140 procent in waarde is gestegen. Nvidia veerde nu 2,8 procent op, na een verlies van bijna 7 procent een dag eerder.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent lager op 39.354 punten. De brede S&P 500-index steeg 0,1 procent tot 5455 punten. De Nasdaq klom 0,5 procent tot 17.587 punten. De techgraadmeter verloor maandag 1,1 procent en leed daarmee het grootste dagverlies sinds april. Dat kwam vooral door de forse koersdaling van Nvidia.

Hoge boetes

Het aandeel Spirit AeroSystems verloor 5,3 procent tot 31,34 dollar. Volgens persbureau Bloomberg heeft vliegtuigbouwer Boeing een bod gedaan van 35 dollar per aandeel van de leverancier van vliegtuigonderdelen. Boeing (min 0,9 procent) zou de overname van zijn voormalige dochteronderneming voornamelijk willen betalen in aandelen, terwijl eerder nog werd gesproken over een bod in contanten.

Microsoft steeg 0,1 procent. Het techconcern heeft volgens de Europese Commissie de mededingingsregels geschonden door de chat- en video-app Teams te bundelen met het Office-pakket, dat gebruikers toegang geeft tot diensten als Word en Excel. Concurrenten als Slack die vergelijkbare diensten aanboden klaagden daarop dat Teams een oneerlijk voordeel had doordat het was gebundeld met andere Microsoft-diensten. Als Microsoft de bezwaren van Brussel niet kan wegnemen, dreigen hoge boetes.

FedEx

SolarEdge Technologies kelderde ruim 17 procent. Het zonne-energiebedrijf kondigde aan 300 miljoen dollar te willen ophalen met de uitgifte van obligaties, die kunnen worden omgezet in aandelen. Walt Disney steeg 0,9 procent. Het entertainmentconcern werd door zakenbank Goldman Sachs op de kooplijst gezet. Pakketbezorger FedEx, die na de slotbel in New York met cijfers komt, zakte 0,9 procent.

De euro was 1,0702 dollar waard, tegen 1,0724 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 81,36 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 85,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

21 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

22 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

22 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden