Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AI-beelden op Facebook en Instagram krijgen speciaal label

AI-beelden op Facebook en Instagram krijgen speciaal label

MENLO PARK (ANP) - Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, gaat alle met kunstmatige intelligentie (AI) gemaakte beelden of audio speciale labels geven. Tegelijkertijd verwijdert het socialemediaconcern minder vaak gemanipuleerde beelden of geluidsfragmenten dan voorheen. In plaats daarvan moeten extra waarschuwingen bij dit soort posts voorkomen dat gebruikers worden misleid.

Het socialemediaconcern neemt die beslissingen na aanbevelingen van de raad die toezicht houdt op het moderatiebeleid op Facebook en Instagram. Die vond dat Meta zich bij het bestrijden van misleidende posts te veel blindstaarde op 'deepfakes', oftewel video's die met hulp van AI mensen dingen lieten doen die ze in werkelijkheid nooit hadden gedaan. Audiofragmenten of foto's waarmee geknoeid is, bleven daardoor ongemoeid.

Nu heeft Meta besloten om vanaf mei alle met AI gemaakte of bewerkte posts een speciaal label te geven. Daarvoor maakt het internetbedrijf gebruik van de watermerken die enkele grote aanbieders van AI-tools toevoegen aan de creaties van hun gebruikers. Er komt een aparte waarschuwing voor digitaal aangepaste plaatjes, video's of geluidsfragmenten waarbij het risico op misleiding extra groot is.

De toezichtsraad adviseerde ook om minder snel gemanipuleerde beelden van Facebook of Instagram te verwijderen. Daarmee zou Meta namelijk de vrijheid van meningsuiting kunnen beperken. Het socialemediabedrijf gaat daar in mee en laat AI-beelden vanaf juli staan zolang ze geen andere regels overtreden. Maar kunstmatige berichten die bijvoorbeeld intimiderend zijn of oproepen tot geweld blijven verboden.

Met belangrijke verkiezingen in de Verenigde Staten en de Europese Unie in aantocht zijn er veel zorgen over de verspreiding van nepnieuws via sociale media. Met hulp van geavanceerde AI-programma's is het veel gemakkelijker geworden om bijvoorbeeld nepvideo's realistisch te laten lijken. In de Europese Unie kunnen grote techbedrijven ook boetes krijgen als ze te weinig doen tegen de verspreiding van nepnieuws.

Meer uit Buitenland

Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

9 minuten geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

44 minuten geleden
Meer leiders veroordelen geweld tegen Trump

DEN HAAG (ANP/RTR) - Internationaal wordt geschokt gereageerd op de poging tot moord op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan een oor, een toeschouwer kwam om en twee anderen raakten ernstig gewond. Buitenlandse leiders veroordelen het geweld en betuigen hun medeleven aan de betrokkenen.

1 uur geleden
FBI bevestigt identiteit schutter: 20-jarige man

WASHINGTON (ANP/RTR) - De FBI heeft de identiteit vastgesteld van de schutter op de campagnebijeenkomst van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

1 uur geleden
Trump na schietpartij aangekomen in New Jersey

NEW JERSEY (ANP/AFP) - Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt.

2 uur geleden
Schietpartij was volgens FBI poging tot moord op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De schietpartij bij de campagnebijeenkomst van Donald Trump in Pennsylvania was een poging tot moord op deze Republikeinse presidentskandidaat. Dat heeft de FBI bekendgemaakt op een persconferentie. De FBI heeft de identiteit van de schutter, die werd doodgeschoten door de geheime dienst, nog niet met zekerheid vastgesteld. Het motief is nog onbekend.

3 uur geleden
Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

4 uur geleden