Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ahold-Delhaize lager op Damrak na gestegen inflatie Nederland

Ahold-Delhaize lager op Damrak na gestegen inflatie Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold-Delhaize eindigde donderdag bij de grote verliezers in de Amsterdamse AEX-index. In Nederland steeg de inflatie in mei opnieuw, wat slecht nieuws kan zijn voor de verkopen van supermarkten. Maar ook in andere Europese landen werd voedsel nog altijd aanzienlijk duurder, zelfs als de inflatie in algehele zin minder hard steeg. Ahold-Delhaize daalde 0,9 procent.

Alleen het op voedsel gerichte speciaalchemiebedrijf DSM-Firmenich deed het nog iets slechter bij de hoofdfondsen met een min van 1,9 procent. Wolters Kluwer was juist de koploper na een koopadvies van Exane BNP Paribas. De Franse zakenbank denkt dat de informatieleverancier een van de winnaars op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) kan worden. Het aandeel klom 3,9 procent. Branchegenoot RELX steeg 1,4 procent.

De AEX-index steeg 1 procent, tot een stand van 756,35 punten. De MidKap dikte 0,3 procent aan tot 906,77 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,2 procent omhoog.

Onder vuur

Air France-KLM steeg 1 procent bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5. Luchtvaartmaatschappij KLM lag onder vuur in de Tweede Kamer na forse kritiek van de Staatsagent. Die moest erop toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield die aan de staatssteun waren verbonden die de vliegmaatschappij in coronatijd kreeg. Maar Air France en KLM profiteren tegelijkertijd van meer trans-Atlantische vluchten en vluchten naar Azië, zei topman Ben Smith van Air France-KLM donderdag.

Ryanair steeg 1,6 procent in Dublin. De budgetvlieger hoeft een boete in Hongarije toch niet te betalen. Ryanair had een extra heffing van de Hongaarse staat aan klanten doorberekend en dat mocht volgens Boedapest niet. Maar een rechter zette een streep door de boete.

Dr. Martens

In Londen kelderde Dr. Martens haast 12 procent na tegenvallende resultaten van het Britse schoenenmerk. Rémy Cointreau daalde 5 procent in Parijs. Het Franse drankenconcern boekte afgelopen boekjaar meer winst dan verwacht, maar bereidt zich wel voor op mindere verkopen in de Amerikaanse markt.

De euro was 1,0749 dollar waard, tegen 1,0665 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,6 procent duurder op 70,55 dollar. Brentolie kostte 3 procent meer op 74,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Gelderse laadpalen kunnen uitgezet bij krapte op stroomnet

ARNHEM (ANP) - In meerdere gemeenten in Gelderland en Utrecht kunnen laadpalen binnenkort worden uitgezet als het stroomnetwerk overbelast is. De 191 laadpalen komen onder het beheer van Park&Charge en gaan "netbewust laden". Dat betekent dat er minder of geen stroom naar de palen toegaat als er minder stroom beschikbaar is.

1 uur geleden
Geen daling aantal klanten voor AH na einde tabaksverkoop

ZAANDAM (ANP) - Klanten zijn Albert Heijn niet gaan mijden sinds de supermarktketen is gestopt met de verkoop van tabak. Vanaf 1 juli is het voor alle supermarkten verboden om rookwaren te verkopen, maar Albert Heijn stopte hier na de jaarwisseling al mee. Het aantal bezoekers is sindsdien niet gedaald, zei topman Frans Muller van moederbedrijf Ahold Delhaize in een toelichting op de kwartaalcijfers.

1 uur geleden
Britten sluiten cyberaanval uit voor storing vliegvelden

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse overheid gaat er niet vanuit dat een cyberaanval de oorzaak was van een storing op verschillende luchthavens in het land. Door die storing was het automatisch scannen van paspoorten dinsdagavond enkele uren niet mogelijk. Omdat de grenspolitie als gevolg daarvan handmatig paspoorten moest controleren, ontstonden lange rijen.

1 uur geleden
Cao-akkoord voor ruim 120.000 schoonmakers, melden vakbonden

UTRECHT (ANP) - CNV en FNV hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor schoonmakers en glazenwassers met brancheorganisatie Schoonmakend Nederland, melden de vakbonden. De afspraken gelden volgens CNV voor meer dan 120.000 mensen.

1 uur geleden
Buitenveldertbaan Schiphol anderhalve week dicht om onderhoud

SCHIPHOL (ANP) - De Buitenveldertbaan op Schiphol is tussen 13 en 22 mei buiten gebruik voor jaarlijks onderhoud, meldt de luchthaven. Voor opstijgende vliegtuigen is de Kaagbaan beschikbaar, die eerder ook al een tijd buiten gebruik was. Binnenkomende vliegtuigen kunnen gebruikmaken van de Schiphol-Oostbaan.

2 uur geleden
Noodlanding FedEx-Boeing in Istanbul door defect landingsgestel

ISTANBUL (ANP) - Een Boeing-vrachtvliegtuig van pakketbezorger FedEx heeft woensdagochtend een noodlanding gemaakt op Istanbul Airport door een probleem met het landingsgestel. Het voorste deel functioneerde niet.

2 uur geleden
Zweedse centrale bank verlaagt rente voor het eerst in acht jaar

STOCKHOLM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zweedse centrale bank heeft de rente in het land voor het eerst in acht jaar verlaagd. De stap van de Riksbank volgt op de afkoelende inflatie in het Scandinavische land. Bij het vorige rentebesluit hadden de Zweedse beleidsmakers al laten doorschemeren dat de leenkosten in mei of juni waarschijnlijk zouden worden verlaagd.

3 uur geleden