Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ahold Delhaize grootste daler in hogere AEX na resultaten

Ahold Delhaize grootste daler in hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Ahold Delhaize was woensdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Het supermarktconcern zag de omzet stijgen in het eerste kwartaal, mede dankzij overnames en hogere prijzen. Topman Frans Muller sprak van een sterke start van het jaar waarin consumenten relatief veel bleven uitgeven in de supermarkt. Ook is het concern wat positiever geworden over de winstontwikkeling voor het hele jaar.

Ahold Delhaize zakte desondanks ruim 2 procent. Volgens kenners wordt de hogere winstverwachting van het concern vooral veroorzaakt door de sterkere dollar. Bij webwinkel bol.com daalde de omzet met 7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar geleden. Toen zat Nederland echter in een veel langere lockdown en konden consumenten niet naar gewone winkels. De webwinkel van Ahold Delhaize wordt dit jaar naar de beurs gebracht en daarvoor liggen de voorbereidingen op schema, aldus Muller.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 673,48 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 980,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Prosus

Techinvesteerder Prosus (plus 5 procent) ging aan kop in de AEX, dankzij het herstel in de Chinese techsector waarin het via Tencent een belang heeft. Ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de sterkste stijgers, met plussen tot 2,6 procent.

In de MidKap was Alfen veruit de grootste winnaar met een plus van 14,5 procent. De energiespecialist blijft profiteren van de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto's en zag de omzet flink stijgen. InPost klom dik 3 procent. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de kwartaalomzet bijna verdubbelen.

TUI

In Frankfurt steeg TUI 1,8 procent. Het grootste reisbureau ter wereld verwacht dit jaar weer winst te boeken dankzij een herstel van de vakantieboekingen na de coronapandemie. ThyssenKrupp steeg 6 procent. Het Duitse industriële concern verhoogde zijn omzetverwachting na sterke kwartaalcijfers. Het Duitse energiebedrijf E.ON zag de kwartaalwinst dalen en verloor 3 procent.

Roche zakte ruim 4 procent in Zürich na tegenvallende onderzoeksresultaten van een nieuw kankermedicijn van de Zwitserse farmaceut. In Stockholm steeg Swedish Match bijna 10 procent. De Zweedse producent van rookvrije tabak is akkoord gegaan met een overnamebod van omgerekend ruim 15 miljard euro door de Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris.

De euro was 1,0548 dollar waard, tegen 1,0541 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent meer op 101,97 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 104,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

12 minuten geleden
Kifid: bank mag rekening niet zonder reden opzeggen

DEN HAAG (ANP) - Een bank kan een rekening van een klant niet zomaar opzeggen zonder toe te lichten waarom. Simpelweg verwijzen naar de antiwitwasregels is niet voldoende, heeft de geschillencommissie van het in de financiële sector belangrijke klachteninstituut Kifid bepaald.

20 minuten geleden
Zwitsers parlement akkoord met onderzoek einde Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/RTR) - Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met een parlementaire enquête naar de ondergang van Credit Suisse en de redding van de bank door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS. In mei werd al bekend dat er een onderzoekscommissie zou worden opgezet om te kijken naar de rol van de overheid, de centrale bank en financiële toezichthouder van Zwitserland bij de redding van Credit Suisse in maart van dit jaar.

39 minuten geleden
ECB: achteruitgang natuur risico voor driekwart bankleningen

FRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.

1 uur geleden
Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

2 uur geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

2 uur geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

3 uur geleden