Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ahold Delhaize grootste daler in hogere AEX na resultaten

Ahold Delhaize grootste daler in hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize was woensdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Het moederbedrijf van Albert Heijn presteerde beter dan verwacht in 2021, maar de vooruitzichten voor dit jaar vielen wat tegen. Ook bierbrouwer Heineken deed afgelopen jaar goede zaken. Het aandeel werd hoger gezet ondanks een waarschuwing voor hogere bierprijzen.

De stemming op de Europese beurzen bleef optimistisch dankzij de positieve ontwikkelingen rond Oekraïne. De directe dreiging van een Russische inval in het land lijkt momenteel te zijn geweken en de hoop op een diplomatieke oplossing voor het conflict is toegenomen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 762,39 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 1064,66 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent. Londen klom 0,2 procent na een verdere stijging van de Britse inflatie in januari tot 5,5 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna dertig jaar.

Heineken

Ahold Delhaize zakte dik 3 procent. Het concern bleef profiteren van de coronacrisis en boekte afgelopen kwartaal meer omzet. De resultaten in het slotkwartaal waren volgens topman Frans Muller beter dan voorzien ondanks uitdagingen in de toeleveringsketen en inflatiedruk. Muller verklaarde daarnaast er alles aan te doen om de prijzen in de supermarkt niet te hard te laten oplopen.

Heineken won 1,6 procent. De brouwer verkocht in 2021 meer bier, waarbij klanten volgens het concern sneller kiezen voor de wat duurdere biertjes. Het concern denkt dit jaar wel last te krijgen van inflatie. Zo zijn de prijzen van grondstoffen, vervoer en energie flink gestegen en zal de brouwer die gaan doorberekenen aan klanten.

Alfen

Betaalbedrijf Adyen (plus 4 procent) profiteerde van een koopadvies voor Deutsche Bank en was de grootste stijger in de AEX. In de MidKap was Alfen veruit de sterkste stijger met een koerswinst van 14 procent. De laadpalenfabrikant boekte afgelopen jaar flink meer omzet en winst. Het bedrijf profiteert naar eigen zeggen volop van de energietransitie die op stoom komt.

Fitnessketen Basic-Fit kreeg een koopadvies van Jefferies en klom 5 procent. Vopak zakte 5 procent. Het tankopslagbedrijf, dat ook met jaarcijfers kwam, liet weten dat de opslagtanks minder goed gevuld waren vanwege de hoge olieprijs.

De euro was 1,1377 dollar waard, tegen 1,1357 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 92,71 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent meer, op 93,96 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

8 minuten geleden
Nederlandse bedrijven zien kansen door klimaatwet president Biden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven zoals elektrische bussenbouwer Ebusco, ingenieursbureau Arcadis en SIF, bouwer van funderingen voor windmolenparken, zogeheten monopiles.

11 minuten geleden
Mercedes-Benz partner bij bouw grote accufabriek in Hongarije

STUTTGART (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz doet mee aan de bouw van een grote fabriek voor accu's voor elektrische auto's in Hongarije. Die fabriek wordt gebouwd door het Chinese Contemporary Amperex Technology CATL). Daarmee is een investering gemoeid van 7,3 miljard euro.

1 uur geleden
NS dreigt met gang naar rechter als spoorbonden gaan staken

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen dreigen naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden gaan staken. Volgens het spoorbedrijf kunnen acties "zeer schadelijke gevolgen" hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

1 uur geleden
Prada wil 1 miljard ophalen met tweede beursnotering in Milaan

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Het Italiaanse modehuis Prada wil minstens 1 miljard dollar ophalen met een tweede beursnotering in Milaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De in Milaan gevestigde maker van luxe kleding, parfums en designerhandtassen heeft al een beursnotering in Hongkong en zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in de arm hebben genomen om een notering in het thuisland voor te bereiden.

1 uur geleden
Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

1 uur geleden
Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

PRAAG (ANP) - De Slowaakse olieraffinaderij Slovnaft meldt dat een Europese bank een betaling goedkeurt waardoor olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechië kan worden hervat. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het om ING zou gaan.

2 uur geleden