Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ahold Delhaize grootste daler in hogere AEX na resultaten

Ahold Delhaize grootste daler in hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize was woensdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Het moederbedrijf van Albert Heijn presteerde beter dan verwacht in 2021, maar de vooruitzichten voor dit jaar vielen wat tegen. Ook bierbrouwer Heineken deed afgelopen jaar goede zaken. Het aandeel werd hoger gezet ondanks een waarschuwing voor hogere bierprijzen.

De stemming op de Europese beurzen bleef optimistisch dankzij de positieve ontwikkelingen rond Oekraïne. De directe dreiging van een Russische inval in het land lijkt momenteel te zijn geweken en de hoop op een diplomatieke oplossing voor het conflict is toegenomen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 762,39 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 1064,66 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent. Londen klom 0,2 procent na een verdere stijging van de Britse inflatie in januari tot 5,5 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna dertig jaar.

Heineken

Ahold Delhaize zakte dik 3 procent. Het concern bleef profiteren van de coronacrisis en boekte afgelopen kwartaal meer omzet. De resultaten in het slotkwartaal waren volgens topman Frans Muller beter dan voorzien ondanks uitdagingen in de toeleveringsketen en inflatiedruk. Muller verklaarde daarnaast er alles aan te doen om de prijzen in de supermarkt niet te hard te laten oplopen.

Heineken won 1,6 procent. De brouwer verkocht in 2021 meer bier, waarbij klanten volgens het concern sneller kiezen voor de wat duurdere biertjes. Het concern denkt dit jaar wel last te krijgen van inflatie. Zo zijn de prijzen van grondstoffen, vervoer en energie flink gestegen en zal de brouwer die gaan doorberekenen aan klanten.

Alfen

Betaalbedrijf Adyen (plus 4 procent) profiteerde van een koopadvies voor Deutsche Bank en was de grootste stijger in de AEX. In de MidKap was Alfen veruit de sterkste stijger met een koerswinst van 14 procent. De laadpalenfabrikant boekte afgelopen jaar flink meer omzet en winst. Het bedrijf profiteert naar eigen zeggen volop van de energietransitie die op stoom komt.

Fitnessketen Basic-Fit kreeg een koopadvies van Jefferies en klom 5 procent. Vopak zakte 5 procent. Het tankopslagbedrijf, dat ook met jaarcijfers kwam, liet weten dat de opslagtanks minder goed gevuld waren vanwege de hoge olieprijs.

De euro was 1,1377 dollar waard, tegen 1,1357 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 92,71 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent meer, op 93,96 dollar per vat.

Meer uit Financieel

AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

10 minuten geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

33 minuten geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

1 uur geleden
Beleggers verwerken opmerkingen Fed-voorzitter Powell over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt maandag met winst te gaan openen. Beleggers in Europa kauwen na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

HONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande krijgt onverwacht langer de tijd om met een reddingsplan te komen. De rechter in Hongkong stelde een deadline daarvoor maandag uit tot 29 januari. De onderneming kwam eind 2021 in de problemen door hoge schulden en dreigde met een bankroet voor een schokgolf op de financiële markten te zorgen. Evergrande werd daarmee het symbool van de vastgoedcrisis in China.

1 uur geleden
Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt in Singapore tot 2135 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee werd het oude recordniveau van iets meer dan 2075 dollar uit augustus 2020 ruimschoots verbroken. Later zakte de prijs wel weer wat terug tot onder de 2100 dollar.

3 uur geleden
Omzet auto- en motorbranche minder hard gestegen

DEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

8 uur geleden