Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agractie hekelt 'onbetrouwbare overheid' in landbouwoverleg

Agractie hekelt 'onbetrouwbare overheid' in landbouwoverleg

ZALTBOMMEL (ANP) - Boerenorganisatie Agractie vraagt zich hardop af of "met deze overheid wel afspraken zijn te maken". De groep heeft maandag opnieuw vergaderd met de overheid en andere partijen over een landbouwakkoord. Of het gaat lukken om tot zo'n veelomvattend akkoord over de toekomst van de sector te komen, wordt inmiddels openlijk betwijfeld. Het vertrouwen dat het overleg zal leiden tot "goede en betrouwbare afspraken" met de overheid is "nihil", stelde Agractie na afloop.

Agractie kondigde vooraf al aan dat het tijdens het overleg in de buurt van Zaltbommel "nadrukkelijk de onbetrouwbaarheid van de overheid" aan de orde zou stellen. Het werd "een stevige discussie" zonder dat de partijen er onderling uit kwamen, aldus Agractie, dat de afgelopen jaren meerdere grote protesten tegen het stikstofbeleid organiseerde. Als voorbeelden van onbetrouwbaarheid noemt Agractie het opkopen van boerenbedrijven voor hun stikstofruimte door Schiphol en Rijkswaterstaat en de strengere mestwetgeving.

Ook Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland is niet te spreken over de strengere mestregels waar boeren vanaf maart aan moeten voldoen, terwijl minister Piet Adema (Landbouw) er eerder van uitging dat ze dit jaar nog meer speelruimte zouden hebben. "Hoe is het mogelijk dat, terwijl boeren al gezaaid hebben, de spelregels worden veranderd? Door Europa. Eenzijdig. Dat is onbetrouwbaar en onaanvaardbaar", stelt de organisatie. Die spreekt van "een heftig gesprek" hierover met de minister. Hij is aan zet en de komende dagen zijn "cruciaal", aldus LTO.

Akkoord

Of het gaat lukken om een akkoord te sluiten, is volgens LTO maar de vraag. "Dat beoordelen we als de inhoud er ligt. Helaas helpen dit soort zaken niet."

Het overleg over het te sluiten landbouwakkoord is over verschillende tafels verdeeld, met ieder hun eigen samenstelling. Aan de besprekingen aan de 'hoofdtafel' nemen de ministers Adema en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) deel. Ook provincies praten mee. Koepelorganisatie LandschappenNL zit namens natuurbeheerders om de tafel. Deze organisatie wil nu nog niet op de ontwikkelingen reageren.

Europese Unie

"Wij willen garanties, het gesol en de onbetrouwbaarheid hebben lang genoeg geduurd", aldus Agractie. De organisatie vraagt zich ook nog steeds af wanneer de overheid de boeren die al meer dan drie jaar zonder de juiste natuurvergunning zitten, de zogeheten PAS-melders, helpt.

Voor de overheid staat dan weer vast dat de stikstofuitstoot door de landbouw drastisch omlaag moet, zodat de natuur in Nederland zich kan hertellen. Dat de mestregelgeving strenger wordt, komt overigens doordat de Europese Unie een uitzondering heeft geschrapt die jaren gold voor Nederlandse boeren.

Meer uit Politiek

Provincies willen geen noodopvang, maar uitvoering spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.

4 dagen geleden
Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.

4 dagen geleden
NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

4 dagen geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

5 dagen geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

5 dagen geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

6 dagen geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

6 dagen geleden