Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agenten getuigen over bestorming Capitool voor speciaal comité

Agenten getuigen over bestorming Capitool voor speciaal comité

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vier politieagenten hebben in Washington een getuigenverklaring afgelegd voor een speciaal commissie die de bestorming van het Amerikaanse Capitool in januari onderzoekt. Het is de eerste hoorzitting door het comité. De agenten vertelden over hoe zij werden mishandeld, beledigd en bedreigd met de dood.

Een van de agenten vertelde hoe hij in een menigte van rellen werd gesleurd, van zijn badge werd beroofd en herhaaldelijk belaagd werd met een stroomstootwapen. De agent werd buiten bewustzijn geslagen en kreeg later van dokters te horen dat hij een hartaanval had gehad. Voordat hij zijn bewustzijn verloor, hoorde hij mensen in de menigte schreeuwen dat de agent gedood moest worden met zijn eigen dienstwapen.

Een andere wetshandhaver noemde de bestorming "een middeleeuws slagveld". Hij beschreef hoe zijn familie de gewelddadige gebeurtenis op televisie volgde en zich afvroeg of de agent nog leefde.

Helden

Voorzitter Bennie Thompson van het commissie benadrukte dat de rellen "ons de democratie wilde afnemen" en zij daartoe gedreven werden door leugens. Comitélid Jamie Raskin noemde de verhoorde agenten "helden voor ons land" en beschreef de rellen als "fascistische landverraders".

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stelde de commissie in na pogingen van de Republikeinen in de Senaat om onafhankelijk onderzoek naar de rellen in en om het Capitool te blokkeren. Meerdere commissies van het Huis en de Senaat, de andere kamer van het parlement, onderzochten eerder de tekortkomingen op het gebied van de inlichtingendiensten en veiligheid op 6 januari.

Aanhangers van oud-president Donald Trump vielen op 6 januari het parlementsgebouw binnen. De menigte sprak van verkiezingsfraude en wilde voorkomen dat het parlement de uitslag van de verkiezingen zou bevestigen. Vijf mensen kwamen om het leven bij de bestorming.

Meer uit Buitenland

Palestijnse dichter Refaat Alareer gedood in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De Palestijnse dichter en literatuurhoogleraar Refaat Alareer is gedood bij een Israëlische luchtaanval in Gaza. Dat meldt mededichter en vriend Mosab Abu Toha op Facebook. Volgens de literaire website Literary Hub kwamen bij de aanval ook Alareers broer, zus en vier kinderen van zijn zus om te leven.

10 minuten geleden
Taiwan: Chinese ballon gesignaleerd voor kust

TAIPEI (ANP/AFP) - Het Taiwanese ministerie van Defensie meldt dat een Chinese ballon vrijdag over de grens tussen de landen in de Straat van Taiwan is gevlogen. De ballon vloog volgens een woordvoerder een tijdlang oostwaarts en verdween toen. Het land houdt op 13 januari verkiezingen en vreest dat Beijing zich daarmee wil bemoeien.

49 minuten geleden
Negen aanklachten tegen presidentszoon Hunter Biden

LOS ANGELES (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, is donderdag in Los Angeles aangeklaagd voor belastingontwijking. De 53-jarige zou hebben verzuimd 1,4 miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) aan belasting te betalen, terwijl hij er volgens justitie een extravagante levensstijl op nahield.

2 uur geleden
Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

4 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

4 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

8 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

9 uur geleden