Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agenten die schoten op overvallers waardetransport niet vervolgd

Agenten die schoten op overvallers waardetransport niet vervolgd

AMSTERDAM (ANP) - De agenten die vorig jaar in Broek in Waterland schoten op overvallers van een waardetransport worden hiervoor niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie was het gerechtvaardigd dat de dertien betrokken politiemensen het vuur openden. Ze deden dat uit noodweer en om de verdachten aan te kunnen houden, concludeert het Openbaar Ministerie Noord-Holland na onderzoek.

Door de schoten kwam een van de verdachten, een 47-jarige Fransman, om het leven. Twee anderen raakten gewond. Ze liepen schotwonden op in hun been.

De overval op het waardetransport gebeurde op 19 mei vorig jaar bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord. Meerdere overvallers met bivakmutsen op schoten hierbij met automatische vuurwapens, aldus het OM. Na de overval gingen ze er met een miljoenenbuit vandoor in drie auto's en volgde een achtervolging door de politie. In een weiland in Broek in Waterland werden uiteindelijk zes verdachten aangehouden. Later zijn nog meerdere arrestaties verricht, onder meer in België en Frankrijk.

Ongekend heftige situatie

Bij de beoordeling over het handelen van de politie is gekeken naar twee situaties. Zo heeft de politie geschoten toen de overvallers de buit overdroegen en vluchtten in gereedstaande auto's. Op dat moment werd ook met automatische vuurwapens naar de politie geschoten, aldus het OM. En in de andere situatie waarin agenten het vuur openden, toen de overvallers het weiland in vluchtten, was volgens justitie niet duidelijk of de verdachten nog gewapend waren. Later bleek dat dat bij een persoon het geval was. Hoewel er op dat moment niet op de politie is geschoten, mochten de agenten volgens justitie toch hun wapens gebruiken om de overvallers te kunnen aanhouden. Even daarvoor was namelijk sprake van een levensbedreigende situatie voor de politie, meent het OM. "Er was sprake van een voortdurende dreiging zowel voor de politie als voor anderen. De overvallers moesten zo snel mogelijk gestopt worden en dat kon in deze situatie alleen door het gebruik van het vuurwapen."

Volgens het OM was er die dag sprake van "een ongekend heftige situatie op klaarlichte dag waarvan veel mensen getuige zijn geweest". "Het voorval heeft grote maatschappelijke impact gehad. Uiteraard is het te betreuren dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen en twee personen gewond zijn geraakt."

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

9 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

10 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

13 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

14 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

15 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

15 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

16 uur geleden