Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agent veroordeeld tot taakstraf van 80 uur voor schieten op Jouke

Agent veroordeeld tot taakstraf van 80 uur voor schieten op Jouke

UTRECHT (ANP) - De agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechtbank in Utrecht acht de agent schuldig aan poging tot doodslag.

Bij het boerenprotest tegen het stikstofbeleid langs de A32 bij Heerenveen schoot de agent op 5 juli 2022 gericht op de trekker waarin de toen 16-jarige Jouke zat. De kogel raakte de jonge Fries niet, maar wel de cabine van de rijdende trekker. De kogel kwam terecht in de deurstijl.

"De verdachte heeft op korte afstand gericht op de tractorcabine geschoten", aldus de rechtbank. "Het kan niet anders dan dat de verdachte de aanmerkelijke kans op overlijden van de bestuurder heeft aanvaard."

Vérstrekkende gevolgen

De rechtbank vindt dat de agent "in de hectiek een beoordelingsfout" heeft gemaakt "die vérstrekkende gevolgen heeft gehad voor Jouke en die heel anders had kunnen aflopen. Het feit dat er op hem is geschoten, is een heftige gebeurtenis voor hem geweest".

Het Openbaar Ministerie had alleen een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist. Maar die straf vond de rechtbank geen recht doen aan de gebeurtenissen. Er is ten onrechte gericht met een dienstwapen geschoten. Daarom moet ook een onvoorwaardelijke straf volgen, redeneert de rechtbank.

Teleurgesteld

Jouke was vrijdag niet bij de uitspraak aanwezig. De verdachte, die anoniem is gebleven, evenmin. Tijdens de strafzaak verklaarde de agent in de rechtbank dat hij "in een grote hectiek" zijn vuurwapen heeft getrokken. Dat deed hij omdat hij vreesde dat hijzelf of omstanders gewond zouden raken. "Ik dacht die dendert over mij heen of over een ander", zei hij. De rechtbank ziet daar echter geen aanwijzingen voor: "De verdachte bevond zich tijdens het lossen van het schot niet in de directe rijrichting van de tractor. Ook blijkt niet dat er gevaar bestond dat Jouke op anderen zou inrijden."

"Van de verdachte mocht, als ervaren en getrainde politieagent, worden verwacht dat hij de situatie voldoende kon overzien, ondanks de hectiek van het moment", oordeelt de rechtbank.

De rechters erkennen dat de veroordeling grote gevolgen heeft voor de verdachte, die bijna met pensioen gaat. Advocaat Tjalling van der Goot zegt in een reactie dat de politieman zijn baan kan behouden: "Hij heeft een uitstekende staat van dienst". De agent reageerde volgens hem "teleurgesteld" op het vonnis. De raadsman mist in het vonnis hoeveel dreiging van de tractoren uitging. Hij weet nog niet of er een hoger beroep volgt.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

1 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

2 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

3 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

3 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

6 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

6 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

7 uur geleden