Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agent tot cel veroordeeld voor stadionramp Indonesië

Agent tot cel veroordeeld voor stadionramp Indonesië

JAKARTA (ANP/RTR) - Een agent is in Indonesië schuldig bevonden aan nalatigheid bij de stadionramp vorig jaar in Oost-Java. De man moet van de rechter anderhalf jaar de cel in omdat hij medeverantwoordelijk is voor de dood van 135 mensen en de verwondingen van honderden anderen. Twee andere agenten zijn vrijgesproken.

Het drama in het Kanjuruhan-stadion behoort tot een van de grootste stadionrampen ooit. In oktober ontstonden rellen na een derby tussen de clubs Arema FC en Persebaya Surabaya. De politie zette traangas in tegen supporters die het veld hadden bestormd. Tientallen mensen kwamen om in het gedrang, anderen overleden later in ziekenhuizen.

De veroordeelde agent had volgens de autoriteiten opdracht gegeven tot de inzet van traangas, een middel dat de wereldvoetbalbond FIFA verbiedt voor crowdcontrol. Uit onderzoek van de Indonesische mensenrechtencommissie kwam naar voren dat de inzet van traangas de voornaamste reden was voor de ramp. Daarnaast was het stadion overvol.

De eerste veroordelingen in de zaak vonden vorige week plaats. Een man die betrokken was bij de organisatie van de wedstrijd kreeg anderhalf jaar cel voor nalatigheid. Een veiligheidsbeambte kreeg een jaar celstraf opgelegd, eveneens voor nalatigheid.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

2 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

2 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

3 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

4 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

4 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

6 uur geleden