Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agent tot cel veroordeeld voor stadionramp Indonesië

Agent tot cel veroordeeld voor stadionramp Indonesië

JAKARTA (ANP/RTR) - Een agent is in Indonesië schuldig bevonden aan nalatigheid bij de stadionramp vorig jaar in Oost-Java. De man moet van de rechter anderhalf jaar de cel in omdat hij medeverantwoordelijk is voor de dood van 135 mensen en de verwondingen van honderden anderen. Twee andere agenten zijn vrijgesproken.

Het drama in het Kanjuruhan-stadion behoort tot een van de grootste stadionrampen ooit. In oktober ontstonden rellen na een derby tussen de clubs Arema FC en Persebaya Surabaya. De politie zette traangas in tegen supporters die het veld hadden bestormd. Tientallen mensen kwamen om in het gedrang, anderen overleden later in ziekenhuizen.

De veroordeelde agent had volgens de autoriteiten opdracht gegeven tot de inzet van traangas, een middel dat de wereldvoetbalbond FIFA verbiedt voor crowdcontrol. Uit onderzoek van de Indonesische mensenrechtencommissie kwam naar voren dat de inzet van traangas de voornaamste reden was voor de ramp. Daarnaast was het stadion overvol.

De eerste veroordelingen in de zaak vonden vorige week plaats. Een man die betrokken was bij de organisatie van de wedstrijd kreeg anderhalf jaar cel voor nalatigheid. Een veiligheidsbeambte kreeg een jaar celstraf opgelegd, eveneens voor nalatigheid.

Meer uit Buitenland

Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

1 uur geleden
Myanmar ontbindt partij Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Het militaire regime van het Aziatische Myanmar ontbindt de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) registreerde zich bewust niet voor de verkiezingen, omdat die volgens de partij sowieso niet eerlijk zouden verlopen. Daarmee voldoet de NLD niet aan de nieuwe, strenge kieswet die door het leger is opgesteld.

2 uur geleden
Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.

4 uur geleden
Twee mensen doodgestoken bij islamitisch centrum in Lissabon

LISSABON (ANP/RTR/DPA) - In een islamitisch centrum in de Portugese hoofdstad Lissabon zijn twee vrouwen gedood bij een aanval van een Afghaanse vluchteling met een groot mes. De slachtoffers (24 en 49) zijn medewerkers van de instelling in de buurt van het stadion van voetbalclub Benfica. Meerdere personen raakten gewond.

4 uur geleden
Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

5 uur geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

6 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

7 uur geleden