Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agent gewond geraakt tijdens onrustige nacht in Friesland

Agent gewond geraakt tijdens onrustige nacht in Friesland

ANJUM (ANP) - Een politieagent is in de nacht van donderdag op vrijdag ernstig gewond geraakt aan zijn gezicht tijdens een onrustige nacht in Anjum in Friesland. Een groep van zo'n 150 mensen zorgde voor ongeregeldheden in het dorp, meldt de politie. De Mobiele Eenheid (ME) moest meerdere charges uitvoeren. Ook in het Friese Ferwert was het onrustig.

De groep relschoppers stichtte in Anjum brand op de kruising van de Mûnebuorren, Skeanewei en de Burmaniastrjitte. De ME werd ingezet zodat de brandweer het vuur veilig kon blussen. De gemeente kondigde rond 00.30 uur een noodverordening af, waardoor niemand meer de straat op mocht. Toch werden er nog steeds branden gesticht en moest de ME opnieuw optreden.

Rond 02.40 uur stuurde een politieagent een man weg vanwege de geldende noodverordening. De man weigerde echter en gooide van twee meter afstand een stuk glas in het gezicht van de agent. In het ziekenhuis bleek dat de politieman meerdere breuken in zijn gezicht had opgelopen.

Zwaar vuurwerk

Voor het verwonden van de agent is een 27-jarige man uit de gemeente Noardeast-Fryslân aangehouden. Hij zit nog vast en wordt verhoord. Aanstaande maandag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Noord-Nederland, meldt het Openbaar Ministerie. Bij de ongeregeldheden in Anjum hield de politie ook nog een 18-jarige jongen uit de gemeente aan, omdat hij met houten planken richting de ME gooide.

In het dorp Ferwert in dezelfde gemeente was het eerder op de avond ook onrustig. Bij een grote brand riep de brandweer de hulp in van de politie, zodat de brand veilig geblust kon worden. Een groep van ongeveer dertig mensen keerde zich tegen de politie en gooide met zwaar vuurwerk en flessen. Rond middernacht was het weer rustig en de politie heeft niemand aangehouden.

Diep treurig

Marjan Abma-de Ruiter, teamchef van de politie in Noordoost Fryslân, noemt het onacceptabel dat een politieagent ernstig gewond is geraakt. "Collega’s die te maken krijgen met geweld kunnen rekenen op maximale ondersteuning vanuit de organisatie." Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politiebond ACP, meldt op Twitter dat hij het "diep treurig" vindt "dat het weer zo uit de hand is gelopen met deze gevolgen". "Veel sterkte voor de collega en naasten."

De noodverordening in Anjum geldt tot 3 januari 08.00 uur. De gemeente komt met de maatregel zodat de politie sneller kan ingrijpen bij eventuele onregelmatigheden. Zo mag de politie preventief fouilleren, mensen staande houden of uit het gebied wegsturen.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

1 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

5 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

6 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

7 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

8 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

8 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

8 uur geleden