Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agent die George Floyd arresteerde maandag 8 juni voor de rechter

Agent die George Floyd arresteerde maandag 8 juni voor de rechter

MINNEAPOLIS (ANP) - De agent die mede de dood heeft veroorzaakt van een zwarte arrestant een week geleden in Minneapolis, Derek Chauvin, wordt maandag 8 juni voor het eerst voor de rechter geleid. Amerikaanse media meldden aanvankelijk maandag 1 juni, maar de zitting is toch een week later gepland. En die staat nu komende maandag om 20.30 onze tijd op het programma volgens de website van de plaatselijke justitie.

De blanke Chauvin is ontslagen en vrijdag gearresteerd en wordt verdacht van doodslag. Bij de aanhouding van de zwarte 46-jarige George Floyd plaatste hij zijn knie op de nek van de verdachte. Chauvin drukte zijn knie op de inmiddels geboeide en gevloerde Floyd, die na circa 6 minuten geen tekenen van leven meer vertoonde. Chauvin bleef toch in deze positie nog bijna 3 minuten lang, terwijl omstanders hem en zijn collega's filmden. Floyd is volgens de lijkschouwing echter niet door verstikking om het leven gekomen, maar er speelde ook een reeks van factoren inclusief medische problemen van Floyd.

De beelden ontketenden een storm van protest tegen politiegeweld in heel de VS, waar in zeker 140 plaatsen sinds woensdag is betoogd. In veel grote steden zijn de betogingen uitgelopen op plunderingen, brandstichting en vernielingen, ook pal voor het Witte Huis in Washington. In meer dan twintig staten zijn de onlusten zo ernstig dat de nationale garde is ingeschakeld om de orde te herstellen.

Gevangenis

Chauvin is sinds zijn arrestatie al twee keer elders ondergebracht. Hij is volgens plaatselijke autoriteiten nu naar een grote gevangenis 35 kilometer ten oosten van Minneapolis gebracht. Dat zou onder meer zijn gebeurd wegens zorgen over de verspreiding van het coronavirus in bepaalde detentiecentra in de staat Minnesota.

De drie andere agenten die bij de arrestatie betrokken waren, zijn onlangs ook ontslagen. Alleen Chauvin wordt voor de dood van Floyd vervolgd. De familie van het slachtoffer hoopt dat ook de andere agenten nog aangeklaagd worden.

Meer uit Buitenland

Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

1 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

1 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

5 uur geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

8 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

8 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

8 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

8 uur geleden