Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agent Derek Chauvin getuigt niet in George Floyd-proces

Agent Derek Chauvin getuigt niet in George Floyd-proces

MINNEAPOLIS (ANP/AFP/RTR) - De witte agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis terechtstaat voor de dood van de zwarte arrestant George Floyd zal niet getuigen. Derek Chauvin heeft zijn besluit donderdag in de rechtbank bekendgemaakt.

Chauvin verklaarde tegen de rechter gebruik te willen maken van zijn recht om geen verklaring af te leggen. Het komt zelden voor dat in de VS beklaagden in een strafzaak getuigen. Dat komt doordat ook aanklagers vragen mogen stellen en de beklaagden het risico lopen hun zaak en geloofwaardigheid te ondermijnen.

Chauvins advocaten zeiden donderdag na twee dagen verdediging geen getuigen meer te willen oproepen. De openbaar aanklagers mochten eerder al getuigen aan het woord laten. Maandag worden de slotpleidooien gehouden en gaat de jury in beraad.

Drugs- en medicijngebruik

De advocaten van Chauvin probeerden de jury in de afgelopen dagen onder meer ervan te overtuigen dat Floyd niet is overleden aan verstikking en zuurstoftekort, wat volgens de openbare aanklagers wel het geval is, maar aan de gevolgen van een hartkwaal en drugs- en medicijngebruik.

Floyd kwam vorig jaar om het leven toen Chauvin langer dan 9 minuten met zijn knie op Floyds nek drukte. Dit gebeurde tijdens de arrestatie van Floyd op verdenking van het uitgeven van een vals biljet van 20 dollar. Zijn dood leidde wereldwijd tot protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

De ontslagen agent is aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade en doodslag. De zwaarste straf die de 45-jarige bij een veroordeling kan krijgen, is een celstraf van veertig jaar. De drie andere agenten die bij de arrestatie waren betrokken, staan in augustus terecht voor medeplichtigheid.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Drie raketten vanuit Syrië op Israël geschoten

TEL AVIV (ANP) - Drie raketten zijn vanuit Syrië op buurland Israël geschoten. Volgens het Israëlische leger is één van de raketten in Syrië neergekomen. Er is nog niets gemeld over waar de andere twee terecht zijn gekomen.

7 minuten geleden
VS willen de-escalatie in conflict tussen Israël en Palestina

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt er alles aan te doen om het conflict tussen Israël en Palestina te de-escaleren. De woordvoerster van president Joe Biden zei dat ze de regionale contacten willen gebruiken om tot een oplossing van het gewelddadige conflict te komen.

47 minuten geleden
Rusland noemt VS en Tsjechië onvriendelijk, minder ambassadestaf

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering heeft de Verenigde Staten en Tsjechië vrijdag officieel aangemerkt als onvriendelijke landen. Daardoor is het maximumaantal medewerkers op de ambassade van die landen in Rusland beperkt tot negentien.

3 uur geleden
‘Duitsland bestempelt VK tot risico wegens Indiase coronavariant’

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitsland is van plan het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied te verklaren vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet. Het besluit kan deze vrijdag al worden genomen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

4 uur geleden
Libanese betogers dringen Israël binnen

METULAH (ANP) - Een groepje pro-Palestijnse betogers is vanuit Libanon Israël binnengedrongen en weer verjaagd, volgens plaatselijke media. Een groep stookte vuurtjes bij hekken langs de grens en wist vervolgens door een opening in de afrasteringen Israëlisch grondgebied te bereiken. Volgens plaatselijke media is door grenswachten op betogers geschoten en is er een gewond geraakt. De indringers zijn korte tijd later weer naar Libanon teruggegaan.

5 uur geleden
Rechter stopt zaak tegen Italiaanse ex-minister over migranten

CATANIA (ANP/AFP) - Een rechtbank op Sicilië heeft bepaald dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, niet terecht hoeft te staan voor de 'ontvoering' van bootmigranten. Aanklagers voerden aanvankelijk tegen Salvini aan dat hij migranten op zee wederrechtelijk vasthield omdat hij een boot met migranten weigerde toe te laten tot Italiaanse havens in afwachting van toezeggingen uit andere Europese landen om ze op te nemen.

7 uur geleden
Een op de tien Belgen volledig gevaccineerd

BRUSSEL (ANP) - Een op de tien Belgen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano hebben 1.196.831 inwoners van België, ofwel 13 procent van alle volwassenen, de nodige prikken gehad. Dat komt overeen met 10,4 procent van de totale bevolking.

8 uur geleden