Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agent Atlanta vervolgd om dood zwarte man bij fastfoodzaak

Agent Atlanta vervolgd om dood zwarte man bij fastfoodzaak

ATLANTA (ANP/RTR/AFP) - Een ontslagen Amerikaanse politieman wordt vervolgd voor de dood van de zwarte Rayshard Brooks op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant. De witte oud-agent Garrett Rolfe riskeert een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf als hij schuldig wordt bevonden.

De dood van de 27-jarige Brooks was vorige week vastgelegd door een camera en leidde tot grote verontwaardiging. In de VS wordt al weken gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. De directe aanleiding voor die protesten was de dood van George Floyd, ook een zwarte Amerikaan, die stierf nadat een agent minutenlang met een knie op zijn nek had gedrukt.

Agenten confronteerden Brooks na een melding dat hij lag te slapen in zijn auto. Hij zou het verkeer hebben gehinderd bij het restaurant van de keten Wendy's. Toen de agenten vaststelden dat de man had gedronken, probeerden ze hem te arresteren. Dat leidde tot een worsteling waarbij Brooks een taser zou hebben bemachtigd.

Grote onrust

De 27-jarige man stierf terwijl hij wegrende. Hij zou daarbij het stroomstootwapen op de politie hebben gericht. Uit de lijkschouwing bleek dat hij twee keer in de rug is geschoten. Aanklager Paul Howard zegt dat Brooks geen gevaar voor de agenten vormde op het moment dat hij werd doodgeschoten.

Het voorval leidde in Atlanta tot grote onrust. Daarbij ging het fastfoodrestaurant in vlammen op. Burgemeester Keisha Bottoms heeft maatregelen aangekondigd en wil dat de agenten voortaan ingrijpen als ze een collega excessief geweld zien gebruiken.

Meer uit Buitenland

Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

18 minuten geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

1 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

2 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

7 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

12 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

18 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

19 uur geleden