Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agema ziet aanpakken administratietijd in zorg als 'heilig doel'

Agema ziet aanpakken administratietijd in zorg als 'heilig doel'

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig zorgminister Fleur Agema ziet het als haar "heilig doel" om de tijd die zorgmedewerkers kwijt zijn aan administratie "fors te verminderen". Tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer waarschuwde ze dat in de zorgsector een personeelstekort van "catastrofale omvang dreigt, met alle gevolgen van dien".

Agema zat ruim 6000 dagen voor de PVV in de Tweede Kamer, waar ze altijd het woord voerde over de gezondheidszorg. Ze zei dat ze als minister geen makkelijke klus krijgt.

Ze wees op een prognose dat er in 2033 een "duizelingwekkend tekort is van bijna 200.000 zorgmedewerkers". De politiek heeft volgens Agema de taak om ervoor te zorgen dat er voldoende zorgverleners zijn die hun werk goed kunnen doen. Daarbij kan volgens haar veel gewonnen worden met de vermindering van de administratiedruk.

460.000 extra collega's

De PVV'er rekende voor dat 1,4 miljoen zorgmedewerkers gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie." Als dit klopt, dan levert een halvering van de administratietijd naar 20 procent hypothetisch 460.000 extra collega's op zonder dat iemand van buiten de zorgsector erbij hoeft te komen". Voorgangers van Agema bereikten volgens haar al goede dingen waardoor zeker 1 miljoen administratie-uren worden bespaard.

Verder staat bij Agema een "flinke verlaging van het eigen risico, het behoud van streekziekenhuizen en een beschermd dak boven het hoofd voor de kwetsbare ouderen" ook voorop.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

2 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiƫnten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

3 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

3 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

3 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

3 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

4 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

4 dagen geleden