Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agema wil als zorgminister personeelstekort terugdringen

Agema wil als zorgminister personeelstekort terugdringen

DEN HAAG (ANP) - De kersverse zorgminister Fleur Agema (PVV) gaat zich vol inzetten om het personeelstekort "van catastrofale omvang" terug te dringen. Dat geldt ook voor het voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken van de zorg. Dat zei ze even na aankomst op haar departement. Agema gaat de ingezette lijn niet drastisch omgooien, maar wel accenten verleggen.

Agema is blij dat het eigen risico in de zorg "fors" wordt verlaagd "waardoor de zorg gelijker toegankelijk wordt, of je nu arm of rijk bent". In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB is afgesproken dat het eigen risico wordt gehalveerd tot 165 euro in 2027.

Volgens Agema dreigen er in 2033 duizenden kinderen te worden geboren die het, vanwege het tekort aan verloskundigen, zonder medische hulp moeten stellen, ook al hebben ze die nodig. "Het is mijn taak om dat te voorkomen." Daar mag en moet ze op worden afgerekend, vindt de bewindsvrouw. "Als dat niet gebeurt, dan is het klaar. Dus ik moet dit realiseren."

Regeerprogramma

Agema was jarenlang als Kamerlid woordvoerder op gezondheidszorg. Ze voelt een "enorme verantwoordelijkheid" en is "heel erg dankbaar" dat ze als minister iets aan vele problemen kan doen die ze al "heel erg lang" kent.

De komende tijd gaat ze de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord uitwerken voor het regeerprogramma dat even voor Prinsjesdag moet verschijnen. "We weten allemaal dat ik niet een grote zak met geld heb meegekregen en dat de situatie heel anders nu is dan die van het vorige kabinet. Maar in een ministerie waar toch 106 miljard euro omgaat, moet het toch mogelijk zijn om de accenten te verleggen."

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

21 uur geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

22 uur geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 dag geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 dag geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

1 dag geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

1 dag geleden