Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agema: CDA'ers hielpen elkaar in mondkapjesdeal

Agema: CDA'ers hielpen elkaar in mondkapjesdeal

DEN HAAG (ANP) - Naast toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben volgens de PVV ook Tweede Kamerleden van het CDA Sywert van Lienden op een onrechtmatige manier bevoordeeld. Dat zei Kamerlid Fleur Agema tijdens een Kamerdebat over de mondkapjesdeal. Ze haalde uit naar CDA-Kamerlid Joba van den Berg en het inmiddels zelfstandige Kamerlid Pieter Omtzigt.

Agema verwees naar het feit dat Van Lienden ten tijde van de mondkapjesdeal lid was van dezelfde partij als De Jonge, Van den Berg en Omtzigt. "CDA’ers regelen dingen voor elkaar. Nepotisme heet dat. Het is fout." Agema beweerde dat de partijgenoten van Van Lienden geholpen hebben met moties die hem goed uitkwamen. Ze zegt dat die met Kamervragen probeerden te regelen dat er een btw-vrijstelling kwam voor bedrijven als die van hem.

Volgens Agema hebben meerdere Kamerleden geprobeerd tips door te geven aan minister De Jonge. "Alle anderen werden doorverwezen en velen hoorden niets meer, maar CDA’er Van Lienden wel." Hij zou ook geholpen zijn door de politiek assistent van De Jonge Bart van den Brink en de topambtenaar Bas van den Dungen.

Minister voor Langdurige Zorg Conny Helder benadrukte in het debat overigens dat Van den Dungen geen CDA'er is, in tegenstelling tot wat Agema zei. Hij is eigenlijk secretaris-generaal van Financiën, maar hielp ten tijde van de mondkapjesdeal mee op het ministerie van Volksgezondheid.

Meer uit Politiek

Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

13 uur geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

14 uur geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

15 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

16 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

17 uur geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

17 uur geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

18 uur geleden