Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agema: CDA'ers hielpen elkaar in mondkapjesdeal

Agema: CDA'ers hielpen elkaar in mondkapjesdeal

DEN HAAG (ANP) - Naast toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben volgens de PVV ook Tweede Kamerleden van het CDA Sywert van Lienden op een onrechtmatige manier bevoordeeld. Dat zei Kamerlid Fleur Agema tijdens een Kamerdebat over de mondkapjesdeal. Ze haalde uit naar CDA-Kamerlid Joba van den Berg en het inmiddels zelfstandige Kamerlid Pieter Omtzigt.

Agema verwees naar het feit dat Van Lienden ten tijde van de mondkapjesdeal lid was van dezelfde partij als De Jonge, Van den Berg en Omtzigt. "CDA’ers regelen dingen voor elkaar. Nepotisme heet dat. Het is fout." Agema beweerde dat de partijgenoten van Van Lienden geholpen hebben met moties die hem goed uitkwamen. Ze zegt dat die met Kamervragen probeerden te regelen dat er een btw-vrijstelling kwam voor bedrijven als die van hem.

Volgens Agema hebben meerdere Kamerleden geprobeerd tips door te geven aan minister De Jonge. "Alle anderen werden doorverwezen en velen hoorden niets meer, maar CDA’er Van Lienden wel." Hij zou ook geholpen zijn door de politiek assistent van De Jonge Bart van den Brink en de topambtenaar Bas van den Dungen.

Minister voor Langdurige Zorg Conny Helder benadrukte in het debat overigens dat Van den Dungen geen CDA'er is, in tegenstelling tot wat Agema zei. Hij is eigenlijk secretaris-generaal van Financiën, maar hielp ten tijde van de mondkapjesdeal mee op het ministerie van Volksgezondheid.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij was niet bij zijn strafzaak aanwezig.

1 dag geleden
FVD'er Gideon van Meijeren blijft weg bij politierechter

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag niet komen opdagen bij de politierechter in Den Haag. Hij heeft zich bij de rechtbank afgemeld, bleek bij aanvang van de zitting. De zaak wordt nu zonder hem behandeld.

1 dag geleden
Harbers: ook ‘kampioen’ Nederland heeft problemen met water

NEW YORK (ANP) - Nederland mag dan "kampioen" zijn als het aankomt op het bouwen van dijken of waterweringen, maar problemen met water blijven ook ons land niet bespaard. Vooral het vasthouden van water en het op peil houden van de kwaliteit zijn uitdagingen, zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens de New York Water Week tegen het ANP.

1 dag geleden
Rutte: extra miljarden voor wapenfonds Oekraïne bijna rond

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het bijna eens over het steken van nog eens 3,5 miljard euro in het fonds waaruit ze onder meer wapens voor Oekraïne betalen. "Ik denk dat we heel dicht bij besluitvorming zijn, zo niet al bijna rond", zegt premier Mark Rutte na afloop van de EU-top in Brussel.

1 dag geleden
BBB neemt in vijf provincies minstens een kwart van zetels in

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) is in Zuid-Holland toch op acht zetels geëindigd in plaats van op negen. JA21 krijgt er een zetel bij en komt uit op vier. De VVD en BBB zijn nu even groot in de provincie.

1 dag geleden
Kaag over politieke aardverschuiving: we hebben geen oogkleppen op

DEN HAAG (ANP) - De politieke aardverschuiving bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten vraagt van het kabinet om een "grondige analyse en reflectie", zei vicepremier Sigrid Kaag tijdens de wekelijkse persconferentie. De coalitie heeft op gevoelige dossiers zoals stikstof en asiel ambities vastgesteld, en "die kant willen we op", zei Kaag. "Maar we hebben geen oogkleppen op en blijven oog houden voor de veranderde omstandigheden." De komende tijd zal de balans tussen die twee steeds in de gaten gehouden moeten worden.

1 dag geleden