Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afzwaaiend VNO-NCW-leider: Booking heeft op zijn donder gekregen

Afzwaaiend VNO-NCW-leider: Booking heeft op zijn donder gekregen

AMSTERDAM (ANP) - Het internetbedrijf Booking.com had beter moeten weten dan gebruik te maken van overheidssteun voor door de coronacrisis geraakte ondernemingen. Dat erkende Hans de Boer, afzwaaiend voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in een afscheidsinterview in tv-programma Buitenhof.

De aanspraak op loonsubsidies kwam Booking.com op veel kritiek te staan. De hotel- en boekingensite bedong volgens zakenblad Quote gunstige fiscale regelingen waarmee het jarenlang honderden miljoenen euro’s aan belastingvoordelen genoot, maar vroeg na de uitbraak van het coronavirus wel om steun bij de overheid.

"Ik zal één ding zeggen. Ze hebben op hun donder gekregen en ze gaan dat nooit meer doen", zei De Boer over de actie van Booking. "Ze hadden zelf de wijsheid moeten hebben om te zeggen: We zitten in een glazen huis en komen zo heel vervelend in het nieuws, dus dit moeten we niet doen."

Niet optimistisch

"Ze hebben er recht op gehad en dat recht naar zich toegehaald. Maar soms heb je recht op iets, maar moet je bedenken: wil ik dat wel?", vervolgde hij.

De Boer, die na zes jaar stopt als voorman van de belangenorganisatie voor grote bedrijven, is niet optimistisch over de uitwerking van de coronacrisis op de arbeidsmarkt. Vergeleken met eerdere pakketten, zullen aanzienlijke minder ondernemers coronasteun aanvragen.

Geen mogelijkheid

"Bedrijven zeggen: ja, ik wil wel mijn beste mensen bij me houden. Maar soms is er echt geen mogelijkheid meer om het lek boven te houden, en die bedrijven zullen daar meer dan afgelopen maanden consequenties uit trekken. Dat is slecht nieuws", aldus De Boer. "We zijn niet optimistisch over de toekomst. Je ziet de werkloosheid heel geleidelijk oplopen en de faillissementen zullen toenemen."

Tegelijkertijd is het feit dat ondernemers die steun ontvangen zelf meer moeten bijbetalen volgens De Boer een stimulans om noodzakelijke, maar mogelijk harde beslissingen te nemen. Dat moet volgens hem voorkomen dat er zogeheten zombiebedrijven ontstaan, die zonder steun niet levensvatbaar zouden zijn. "Ik ben ook een optimist. Ik zie dat sommige bedrijven prachtige aanpassingen doen en weer weer wind onder de vleugels krijgen."

Meer uit Financieel

Pensioenfondsen: nu stappen maken met nieuwe wet

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen zijn blij dat de wet voor het nieuwe pensioenstelsel nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Het is nu tijd om vaart te maken met het doorvoeren van alle veranderingen, stelt koepelorganisatie Pensioenfederatie.

22 minuten geleden
Werkgevers: eindelijk grote onderhoudsbeurt voor pensioenen

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij dat nu ook de Eerste Kamer de weg heeft vrijgemaakt voor de herziening van het pensioenstelsel waar al jaren aan wordt gewerkt. "Hiermee krijgt het pensioenstelsel eindelijk de grote onderhoudsbeurt die nodig is", zegt voorzitter Ingrid Thijssen.

28 minuten geleden
FNV: keihard aan de slag voor mensen met zware beroepen

DEN HAAG (ANP) - Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

30 minuten geleden
Beleggers zoeken naar richting tijdens debat over schuldenplafond

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Beleggers hielden de politiek in Washington in de gaten. Het Huis van Afgevaardigden debatteerde over de deal tussen president Joe Biden en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Volksvertegenwoordigers moeten dit principeakkoord nog goedkeuren.

44 minuten geleden
Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiënt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

2 uur geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

3 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

4 uur geleden