Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afzettingsproces tegen Trump in Senaat begonnen

Afzettingsproces tegen Trump in Senaat begonnen

WASHINGTON (ANP) - Het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump is dinsdag begonnen. In de Senaat wordt eerst gedebatteerd over hoe het proces er precies uit gaat zien.

De Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, diende maandag regels voor het proces in. De Democraten lieten toen al weten daar niet mee akkoord te gaan. De Democraten willen dat er direct gestemd wordt over het toestaan van bewijs en getuigen. McConnell wil dat daar na de openingsverklaringen over wordt gestemd en het zou dan met een meerderheid kunnen worden aangenomen of verworpen. De Republikeinen hebben een meerderheid van 53 tegen 47 in de Senaat, waardoor de Democraten bang zijn dat er helemaal geen bewijs wordt toegelaten.

De Democraten wilden dat de tijd voor de openingsverklaringen beter verdeeld zou worden. Daar was eerst voor zowel de aanklagers als Trumps juridische team 24 uur verdeeld over twee dagen voor uitgetrokken. Medewerkers van McConnell maakten tijdens het proces bekend dat de 24 uur worden verdeeld over drie dagen.

Getuigen

De leider van het juridische team van Trump, Pat Cipollone, kreeg als eerste het woord. Hij riep de senatoren op om snel voor de regels te stemmen, zodat het proces kan beginnen. "Na de openingsverklaringen zal duidelijk zijn dat er geen bewijs is dat de president iets fout heeft gedaan", aldus Cipollone.

Trumps advocaat had twee uur de tijd, maar was na een aantal minuten al klaar. Daarna nam hoofdaanklager Adam Schiff het woord. Hij noemde de stemming over de richtlijnen belangrijker dan het stemmen of de president schuldig is of niet aan het einde van het proces. "Zonder getuigen is er eigenlijk niet eens sprake van een proces. Dan kunnen jullie ook niet eerlijk stemmen, omdat jullie niet al het bewijs hebben."

McConnell zei dinsdag dat de zitting duurt totdat er een akkoord is bereikt over de te volgen regels.

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

3 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

4 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

9 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

11 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

11 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

11 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

11 uur geleden