Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afzetprijzen Nederlandse industrie ook in februari weer hoger

Afzetprijzen Nederlandse industrie ook in februari weer hoger

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die de Nederlandse industrie vraagt voor zijn producten lagen ook in februari weer fors hoger dan een jaar eerder. Het verschil bedroeg 21,8 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is net een grotere prijsstijging dan die in januari werd gemeld.

De belangrijkste aanjager van de gestegen prijzen zijn de hogere kosten die industriële bedrijven hebben voor de inkoop van olie en gas. Een vat Brentolie was in februari 61 procent duurder dan een jaar eerder. Met name in de aardolie-industrie en de chemische industrie bewegen de vraagprijzen sterk mee met de olieprijs. In andere sectoren van de industrie spelen de kosten voor energie een belangrijke rol, maar ook andere grondstoffen werden duurder. Dat is onder meer het gevolg van de oorlog in Oekraïne die het wereldwijde aanbod van bepaalde materialen beïnvloedt.

Ten opzichte van januari lagen de prijzen die de industrie voor zijn producten vraagt 2,1 procent hoger. Die op de binnenlandse markt gingen daarbij sterker omhoog dan de prijzen voor geëxporteerde producten.

Inflatie

De afzetprijzen in de industrie werken door in de inflatie. Een deel van de prijsstijgingen wordt door afnemers opgevangen, maar een deel komt ook bij eindgebruikers terecht.

Het producentenvertrouwen steeg deze maand opvallend genoeg licht ten opzichte van februari, ondanks de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het vertrouwen in de sector hout- en bouwmaterialen daalde het sterkst, maar is ook nog altijd het hoogst. De transportmiddelensector zag het vertrouwen juist het meest toenemen.

Meer uit Financieel

Bedrijf achter gekantelde maanlander onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Intuitive Machines raakte maandag ruim een kwart aan beurswaarde kwijt op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse bedrijf zag zijn maanlander Odysseus bij de landing op het maanoppervlak kantelen. Wel kan het bedrijf communiceren met de maanlander. Odysseus landde eind vorige week als eerste commerciële lander ooit op de maan. Ook was het de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

1 uur geleden
Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

1 uur geleden
Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

3 uur geleden
Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

3 uur geleden
Boze boeren met honderden tractors naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

5 uur geleden
Rusland dreigt met tegenactie bij beslaglegging bevroren tegoeden

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal terugslaan als de bevroren buitenlandse bezittingen van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in beslag worden genomen. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov in een interview met de staatsnieuwsdienst RIA Novosti. "Wij hebben ook bevroren tegoeden, die niet minder zijn dan het Westen heeft", verklaarde Siluanov die daarbij niet aangaf welke westerse bezittingen hij precies bedoelde.

5 uur geleden
Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

AMSTERDAM (ANP) - Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

5 uur geleden