Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afzetprijzen Nederlandse industrie ook in februari weer hoger

Afzetprijzen Nederlandse industrie ook in februari weer hoger

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die de Nederlandse industrie vraagt voor zijn producten lagen ook in februari weer fors hoger dan een jaar eerder. Het verschil bedroeg 21,8 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is net een grotere prijsstijging dan die in januari werd gemeld.

De belangrijkste aanjager van de gestegen prijzen zijn de hogere kosten die industriële bedrijven hebben voor de inkoop van olie en gas. Een vat Brentolie was in februari 61 procent duurder dan een jaar eerder. Met name in de aardolie-industrie en de chemische industrie bewegen de vraagprijzen sterk mee met de olieprijs. In andere sectoren van de industrie spelen de kosten voor energie een belangrijke rol, maar ook andere grondstoffen werden duurder. Dat is onder meer het gevolg van de oorlog in Oekraïne die het wereldwijde aanbod van bepaalde materialen beïnvloedt.

Ten opzichte van januari lagen de prijzen die de industrie voor zijn producten vraagt 2,1 procent hoger. Die op de binnenlandse markt gingen daarbij sterker omhoog dan de prijzen voor geëxporteerde producten.

Inflatie

De afzetprijzen in de industrie werken door in de inflatie. Een deel van de prijsstijgingen wordt door afnemers opgevangen, maar een deel komt ook bij eindgebruikers terecht.

Het producentenvertrouwen steeg deze maand opvallend genoeg licht ten opzichte van februari, ondanks de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het vertrouwen in de sector hout- en bouwmaterialen daalde het sterkst, maar is ook nog altijd het hoogst. De transportmiddelensector zag het vertrouwen juist het meest toenemen.

Meer uit Financieel

EU-landen blijven nog een jaar streven naar gasbesparing

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen proberen ook komend jaar 15 procent minder gas te verbruiken. Ze hebben afgesproken de noodmaatregel, die ze vrijwillig op zich nemen, met een jaar te verlengen.

31 minuten geleden
ACM: supers niet in overtreding met verkapte prijsverhogingen

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten en voedingsmiddelenfabrikanten zijn niet in overtreding met verkapte prijsverhogingen door verpakkingen van levensmiddelen kleiner te maken. "Dat zien wij niet als een overtreding van de consumentenregels omdat de consument wel gewoon krijgt wat op de verpakking staat", stelt een woordvoerster van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

38 minuten geleden
Franse justitie doet inval bij banken om dividendfraude

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/RTR/AFP) - De Franse justitie is dinsdag bij banken binnengevallen. Die worden verdacht van dividendfraude en witwassen. Het gaat om de Franse banken BNP Paribas, Société Générale, Natixis en de Franse tak van het Britse HSBC.

1 uur geleden
Adyen grootste daler in licht lagere AEX, Prosus bovenaan

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de AEX-index, die een eerdere winst zag verdampen. Techinvesteerder Prosus stond bovenaan in de hoofdindex dankzij een koersherstel van Tencent. De banken gingen licht omhoog doordat de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

2 uur geleden
Webwinkelconcern Alibaba wil zich opsplitsen in zes onderdelen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba is van plan om zijn activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen, waaronder e-commerce, media en de cloud. Op termijn zou elk onderdeel een eigen beursnotering kunnen krijgen. De activiteiten van Alibaba, dat een beursnotering heeft in New York en Hongkong, hebben een totale waarde van 220 miljard dollar, omgerekend zo'n 205 miljard euro.

2 uur geleden
ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

4 uur geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

4 uur geleden