Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afwachtend begin voor Amsterdamse beurs na sterke winstbeurt

Afwachtend begin voor Amsterdamse beurs na sterke winstbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt dinsdag licht lager te beginnen na de sterke koerswinst een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig en kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later in de week. De ECB, die donderdag eenmalig de rentevergadering houdt in Amsterdam, zal waarschijnlijk de rente nu nog ongemoeid laten. Volgende maand zal de centrale bank naar verwachting wel gaan beginnen met het verhogen van de rente, om de hard oplopende inflatie aan te pakken.

In Australië werd de rente dinsdag voor de tweede keer op rij verhoogd om de hoge inflatie in het land te bestrijden. De Australische centrale bank schroefde de rente met 0,50 procentpunt op tot 0,85 procent. Dat is de grootste renteverhoging sinds 2000. De rentestap viel ook groter uit dan economen hadden voorzien. Zij hadden verwacht dat de rente opnieuw met 0,25 procentpunt zou worden verhoogd. De beurs in Sydney zakte 1,4 procent na het rentebesluit. De andere aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen ook overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde met een kleine plus van 0,1 procent en de Hang Seng-index noteerde tussentijds 1 procent in de min.

De andere Europese beurzen lijken eveneens met kleine koersuitslagen te beginnen aan de nieuwe handelsdag. In Londen verwerken beleggers het nieuws dat een meerderheid van de Conservatieve fractie in het Lagerhuis nog steeds vertrouwen heeft in premier Boris Johnson en een motie van wantrouwen tegen hem heeft weggestemd. Een groep ontevreden partijgenoten wilde Johnson niet langer als partij- en regeringsleider en wilde hem vervangen.

DSM

Op het Damrak maakte DSM een overname bekend. Het speciaalchemiebedrijf koopt het Braziliaanse Prodap, een technisch specialist op het gebied van diervoeding. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Bij het bedrijf werken 330 mensen.

De Europese beurzen lieten maandag duidelijke winsten zien. De AEX-index sloot 1,6 procent hoger op 711,82 punten en de MidKap won 0,7 procent tot 1024,98 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,3 procent. Wall Street ging licht vooruit met een winst van 0,1 procent voor de Dow-Jonesindex, die eindigde op 32.915,78 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent en techgraadmeter Nasdaq klom 0,4 procent.

De euro was 1,0671 dollar waard, tegen 1,0688 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 118,77 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 119,68 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

8 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

10 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

11 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

13 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

14 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden