Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afwaaiende dakpannen blijven probleem rond vliegveld Maastricht

Afwaaiende dakpannen blijven probleem rond vliegveld Maastricht

BEEK (ANP) - Opnieuw zijn in het Limburgse dorp Beek dakpannen van een woning gewaaid door een landend vrachtvliegtuig op Maastricht Aachen Airport. Maandag waaiden ruim zeventig dakpannen van een woning aan de Burgemeester Janssenstraat in het centrum van het Limburgse dorp eraf als gevolg van de vortex die de laag overvliegende Boeiing 777 veroorzaakte. Een vortex is een soort wervelwind die ontstaat achter een landend toestel. De schade bedraagt volgens de bewoners ruim 3000 euro.

De mensen wonen al 35 jaar in de woning en zeggen dit nooit eerder meegemaakt te hebben. Volgens hen komt dat pas voor in hun omgeving sinds op MAA zwaardere vrachtvliegtuigen mogen landen. Op 9 juli vielen tachtig pannen van het naastgelegen oude patronaat in Beek op de grond toen een vliegtuig overvloog. "Het is elke week raak", vertelt een omwonende. "Het gaat niet om incidenten."

Een woordvoerster van de luchthaven bevestigt het voorval. Een ploeg van MAA was snel ter plaatse om de pannen op te ruimen en praat met de bewoners over de afhandeling van de schade.

Grondgebonden maatregelen

Het vliegveld laat TNO onderzoeken of grondgebonden maatregelen effect kunnen hebben. Daarbij moet gedacht worden aan het beter vastleggen van dakpannen, aldus een woordvoerster van MAA. Daarnaast heeft MAA het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR gevraagd of de dalingshoek van de toestellen kan worden aangepast. De NLR neemt ook de aanvliegroutes onder de loep.

Lou Wanten van het Burgerinitiatief Omwonenden MAA vindt dit symptoombestrijding. "Nergens anders in Europa ligt een vliegveld zo kort bij bebouwing", zegt Wanten. "Als je dan de grootste en zwaarste vrachtvliegtuigen toestaat om hier te landen, vraag je om problemen."

Één oplossing

Volgens Wanten is er maar één oplossing: "Je moet dat soort vliegtuigen hier niet laten landen."

De provincie Limburg loopt alvast vooruit op het verstevigen van de daken. De provincie heeft MAA gevraagd in kaart te brengen in welke straten dakbedekkingen verstevigd moeten worden en welke praktische werkzaamheden dat met zich meebrengt. Zodra dat is gebeurd kan het werk alvast voorbereid worden.

De provincie begint na het zomerreces met het opstellen van een visie over de toekomst van het vliegveld. Daarover zijn de Limburgse Staten verdeeld.

Meer uit Binnenland

Politie zoekt mannen en vrouw voor fatale steekpartij Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - De politie is op zoek naar drie verdachten die te maken hebben met een dodelijke steekpartij in Nijmegen afgelopen zondagavond. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Bij de steekpartij overleed een 38-jarige man uit Arnhem. Een 61-jarige man uit Oosterbeek raakte gewond.

2 uur geleden
Oproep Stadskanaal aan andere gemeenten: vang asielzoekers op

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft unaniem een motie aangenomen waarin andere gemeenten worden opgeroepen asielzoekers op te vangen. Dat gebeurde maandagavond tijdens een ingelast spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. Burgemeester Klaas Sloots verwacht niet dat de motie enkel symbolische waarde heeft, maar hoopt hiermee "de handen op elkaar te krijgen" bij andere gemeenten. En dan in het bijzonder de gemeenten buiten Groningen.

2 uur geleden
Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

3 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

4 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

6 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

6 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

6 uur geleden